Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bielorusko odporučilo americkej veľvyslankyni opustiť krajinu
Zdielať na
Zahraničie

Bielorusko odporučilo americkej veľvyslankyni opustiť krajinu

Bielorusko dnes povolalo svojho veľvyslanca v Spojených štátoch na konzultácie a odporučilo americkej veľvyslankyni, aby opustila Bielorusko. <b>VIDEO: Momentky z diplomatickej roztržky</b>

Bielorusko dnes povolalo svojho veľvyslanca v Spojených štátoch na konzultácie a odporučilo americkej veľvyslankyni, aby opustila Bielorusko.

Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení vysvetlilo, že tieto kroky vykonalo v súvislosti s ďalšími reštriktívnymi opatreniami Spojených štátov voči podnikom bieloruského ropného koncernu Belneftechim.

"Jedným z týchto krokov je povolanie bieloruského veľvyslanca z Washingtonu na konzultácie," povedal hovorca ministerstva Andrej Popov. "Zároveň z totožného dôvodu Bielorusko vyzýva americkú veľvyslankyňu, aby opustila našu krajinu."

Biely dom ale postup bieloruskej vlády odsúdil ako "neospravedlniteľný" a upozornil, že jej rozhodnutie ešte viac zdiali Bielorusko od Európy a medzinárodného spoločenstva.

"Veľmi ľutujeme tento neoprávnený diplomatický krok bieloruskej vlády. Je to skľučujúce a bude to mať za následok ďalšie oddialenie Bieloruska od Európy a zbytku sveta," povedal hovorca Bieleho domu Tom Casey a dodal, že je smutné, že Bielorusko stále utláča svoj vlastný ľud. Veľvyslankyňa USA podľa jeho slov v Bielorusku zostane, pokým ministerstvo zahraničia situáciu nevyhodnotí.

"Veľvyslankyňa Karen Stewartová nebola z Bieloruska vyhostená. Zostane v Minsku a my budeme ďalej situáciu vyhodnocovať," povedal Casey a dodal, že bieloruská vláda ju odporučila, aby odišla do Spojených štátov na konzultácie. "Je dôležité, aby teda mali diplomatické zastúpenie na vysokej úrovni a mohli s bieloruskou vládou riešiť radu vecí," zdôraznil.

Prezident Alexander Lukašenko, ktorý má rovnako ako desiatky ďalších predstaviteľov bieloruského režimu zakázaný vstup do Spojených štátov a do štátov EÚ, sa snažil o zlepšenie vzťahov so Západom a najmä s krajinami Európskej únie po minuloročných ostrých rozporoch s Ruskom kvôli cenám energií.

Pohrozil ale vyhostením americkej veľvyslankyne Karen Stewartovej, ak budú voči jeho štátu vyhlásené nové sankcie. Cestové a finančné sankcie vyhlásili USA a EÚ voči Lukašenkovi ako reakciu za väznenie oponentov, za potláčanie protestov a za zmanipulovanie volieb, a to vrátane tých, ktorými si Lukašenko v roku 2006 zaistil tretí mandát.

 
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy