Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dve americké mestá chcú zatknúť Busha
Zdielať na
Zahraničie

Dve americké mestá chcú zatknúť Busha

Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak

Nezáväzné a symbolické opatrenie odhlasovali voliči z mesta Brattleboro, kde žije asi 12 000 ľudí a Marlboro s tisícovkou obyvateľov.

Voliči dvoch miest v americkom štáte Vermont schválili rezolúciu, podľa ktorej má miestna polícia zatknúť prezidenta Georgea Busha a viceprezidenta Richarda Cheneyho kvôli "zločinom proti ústave".

Nezáväzné a symbolické opatrenie odhlasovali voliči z mesta Brattleboro, kde žije asi 12 000 ľudí a Marlboro s tisícovkou obyvateľov. Mestská polícia má podľa dokumentu oboch republikánskych politikov "vydať iným úradom, ktoré by ich mohli stíhať".

Vermont je známy ako výrazne liberálny štát pravidelne hlasujúci pre demokratov. Vermontský kongres napríklad schválil nezáväzné rezolúcie, ktoré žiadajú ukončenie vojny v Iraku a ústavnú obžalobu Busha a Cheneyho. K ich obžalobe vyzvalo vo vlastných rezolúciách aj niekoľko ďalších vermontských miest. Vo Washingtone však nik výzvy nevypočul.

"Uvedomujem si, že to je extrémny krok a svojím spôsobom hlúposť," povedal 74-ročný Robert George po hlasovaní o rezolúcii, ktorá bola spojená s primárkami a s rozhodovaním o ďalších návrhoch. "Ale naozaj som rozhorčený tým, že nás (Bush) dostal do vojny v Iraku a nerešpektuje vôľu ľudí".

Bush nikdy Vermont ako prezident nenavštívil. Chodieva však na sídlo Bushovej rodiny v susednom štáte Maine.

Zdielať na

Najčítanejšie správy