Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
OSN bojuje proti žuvaniu koky
Zdielať na
Zahraničie

OSN bojuje proti žuvaniu koky

Oficiálni predstavitelia Bolívie v utorok vyzvali medzinárodnú komunitu, aby rešpektovala ich legálny trh s kokou. <b>VIDEO: Zábery z kokového trhu</b>

Oficiálni predstavitelia Bolívie v utorok vyzvali medzinárodnú komunitu, aby rešpektovala ich legálny trh s kokou.


Výzva prišla v utorok priamo od Medzinárodnej rady pre kontrolu drog. Tá je nezávislou agentúrou, ktorej cieľom je monitorovanie realizácie konvencií Organizácie spojených národov týkajúcich sa narkotík. Rada vo svojom stanovisku upozornila Bolíviu a Peru, aby zastavili tradičnú prax žuvania kokových listov.

Mimo Andského regiónu, koka je známa ako hlavná prísada na výrobu kokaínu, ale Bolívia ju používa najmä ako stimulant a liek v tradičnej medicíne. Pomáha napríklad v boji proti hladu, či pri viacerých vážnych ochoreniach.

Doslova hŕby veľkých balíkov naplnených listami sa predávajú na trhu pozdĺž celej Bolívie. Luis Cultipa ako miestny štátny tajomník zodpovedný za produkciu koky  prisľúbil, že sa postará o to, aby udržal legálnu produkciu kokových listov oddelenú od čierneho trhu s drogami.

"Chcem upozorniť príslušné medzinárodné orgány, aby sa na to bližšie pozreli. Plánujem ich vyzvať, aby nepoškodzovali naše tradície a náš legálny trh. Je to iba čierny trh, ktorý škodí zákonnému pestovaniu kokových listov," povedal Cultipa.

Organizácia spojených národov však dosiaľ ešte nevydala definitívne stanovisko nad touto zaujímavou kauzou, kde sa bijú stáročné zvyky s bojom proti módnym drogám. Vy si v priloženom videu môžete pozrieť vskutku zaujímavé zábery, ako to v Bolívii vyzerá na nefalšovanom trhu s kokovými listami.


Zdielať na

Najčítanejšie správy