Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentom na Cypre sa stal reformný komunista Christofias
Zdielať na
Zahraničie

Prezidentom na Cypre sa stal reformný komunista Christofias

Do hlasovania sa zapojil mimoriadne vysoký počet voličov - predbežne až 90 percent. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Víťazom prezidentských volieb v gréckej časti Cypru sa stal komunistický kandidát Dimitris Christofias, keď preň v druhom kole hlasovalo takmer 54 percent voličov. Vyplýva to z čiastočných oficiálnych výsledkov, na ktoré sa odvolávajú agentúry.

Po sčítaní 97,5 percenta odovzdaných hlasov získal Christofias podporu 53,53 percenta voličov, zatiaľ čo jeho konzervatívneho protivníka Joannisa Kasulidisa podporilo 46,47 percenta voličov. Kasulidis už porážku uznal.

Christofias je generálny tajomník reformne komunistickej Pokrokovej strany pracujúceho ľudu (AKEL), Kasulidis má za sebou skúsenosti z úradu ministra zahraničia.

REUTERS

Minulú nedeľu v prvom kole volieb boli výsledky ešte na vážkach, keď obaja dnešní súperi získali v podstate rovnakú podporu voličov okolo 33 percent. Doterajší prezident gréckej časti Cypru  Tasos Papadopulos vtedy skončil na treťom mieste s necelými 32 percentami hlasov, a z konečného súťaženia o prezidentský úrad tak vypadol.

Volebnej kampani na Cypre dominovala otázka rozdelenia ostrova, pretože rozhovory medzi cyprovskogréckou a cyprovskotureckou komunitou na ostrove sú v slepej uličke. Za to sa pričítala vina práve doterajšiemu prezidentovi Papadopulosovi.

Práve naliehavosť riešenia problémov spojených s rozdelením ostrova, ako na to obaja hlavní súperi poukazovali, bola hlavným dôvodom, prečo sa do terajšieho hlasovania zapojil mimoriadne vysoký počet voličov. Hlasovať ich predbežne prišlo až 90 percent.

Zdielať na

Najčítanejšie správy