Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lavíny v Kašmíre zabili 20 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Lavíny v Kašmíre zabili 20 ľudí

Zdroj: hzs.sk

Prinajmenšom 20 ľudí zahynulo pri dnešných lavínach v indickej časti Kašmíru, ďalších desať je nezvestných. Informoval o tom server BBC News.

Prinajmenšom 20 ľudí zahynulo pri včerajších lavínach v indickej časti Kašmíru, ďalších desať je nezvestných. Informoval o tom server BBC News.

Stovky obyvateľov zasiahnutých oblastí prinútili bezpečnostné zložky k evakuácii zo snehom zavalených domovov.

Medzi mŕtvymi sú i dve takmer celé rodiny, ktorých domy zasypal sneh. V zväzovom štáte Džammú a Kašmír lavína zavalila dedinu a pod snehom zahynulo šesť členov jednej rodiny. Záchranárom sa z trosiek podarilo vyslobodiť iba dvojročné dievča. Zosuv bielej masy v dedine Peth Halan v rovnomernom štáte zničil rodinný dom so siedmimi obyvateľmi, z ktorých sa zachránil iba malý chlapec.

Členovia bezpečnostných zložiek zachránili cez 30 ľudí z obce južne od Šrínagaru, letného hlavného mesta Džammú a Kašmír, kde lavína zmietla osem domov. Pri záchranných operáciách, ktoré pokračujú už od štvrtka tiež zomrel jeden vojak a dvaja civilný spolupracovníci armády.

V štáte Džammú a Kašmír napadlo za posledný týždeň až 3,3 metra snehu, ktorý prerušil jediné dialničné spojenie horských oblastí so zimným hlavným mestom Džammú. Na ceste uviazli desiatky nákladných vozov a autobusov. Podľa úradov v postihnutom regióne však zatiaľ nehrozí nedostatok základných potravín a surovín.

Úrady sa teraz obávajú predovšetkým ohláseného oteplenia, ktoré by mohlo spôsobiť ďalšie lavíny. Armáda a polícia preto evakuovali z dedín v postihnutých oblastiach stovky ľudí. Tie sú v súčasnosti v núdzových prístreškoch v školách v oblastiach, kde je riziko lavín menšie.

  

Zdielať na

Najčítanejšie správy