Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V Poľsku údajne prekvitá obchod s ľuďmi
Zdielať na
Zahraničie

V Poľsku údajne prekvitá obchod s ľuďmi

Zdroj: Valeria ★

Najnovšia správa poľskej vlády upozorňuje, že problém je vážny.

Poľsko sa údajne stalo jedným z dôležitých európskych centier obchodu s ľuďmi. Ročne sa cez krajinu pašuje až 15.000 ľudí. Helsinská nadácia na ochranu občianskych práv preto vyzvala poľskú vládu, aby začala proti pašovaniu ľudí cez hranice bojovať.

Cez Poľsko pašujú ženy do západných európskych krajín. Organizované kriminálne skupiny, ktoré zarábajú na obchode so ženami, zneužívajú v Poľsku podľa odborníkov širokú šedú sféru, ktorú vytvára nelegálnosť prostitúcie, ktorá sa netrestá.

Najnovšia správa poľskej vlády upozorňuje, že problém je vážny. Podľa informácií ministerstva vnútra bolo počas posledných desať rokov potvrdených len okolo 1800 prípadov obchodu s ľuďmi. Podľa OSN sa však odhaduje počet obetí obchodu s živým tovarom v Poľsku na viac než 15.000 ročne.

Zločinné gangy sú veľmi dobre organizované, majú zbrane, peniaze i právnikov.
Od roku 2002 do roku 2006 pridelili ochranu len 16 obetiam obchodu so živým tovarom; počas posledných dvoch rokov taký prípad nebol ani jeden. Od roku 1995 obvinili z obchodu s ľuďmi 200 ľudí.

Helsinská nadácia na ochranu občianskych práv vyzvala poľskú vládu, aby ratifikovala konvenciu Rady Európy o boji proti obchodu s ľuďmi. V tomto dokumente sa nachádzajú podrobné postupy, ako bojovať s gangmi. Podľa nich každá obeť, a to i prípade, že o to sama nepožiada, musí dostať ochranu. To je totiž jediný spôsob, ako ju ochrániť pred prípadnou pomstou zločincov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy