Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Na Kube vítali čínsky nový rok
Zdielať na
Zahraničie

Na Kube vítali čínsky nový rok

Davy Kubáncov vo štvrtok prúdili do čínskej štvrte v Havane, aby tu oslávili príchod čínskeho nového roka. <b>VIDEO: Oslavy na Kube</b>

Davy Kubáncov vo štvrtok prúdili do čínskej štvrte v Havane, aby tu oslávili príchod čínskeho nového roka.

Tunajšia čínska štvrť bola obľúbenou turistickou atrakciou ešte pred kubánskou revolúciou. Po príchode Fidela Castra k moci však začala postupne upadať a iba v poslednom období Havanu zachvátilo úsilie o jej obnovu.

Kubánci a turisti tu vo štvrtok hromadne prichádzali do viacerých špecializovaných reštaurácií a prechádzali cez miestne ulice. Roberto Vargas Li, ktorého starý otec bol Číňan a jeho babička Kubánka, je už dlho súčasťou hnutia na obnovu čínskej štvrte, kultúry i jazyka na Kube. Agentúre Reuters o festivale vítania nového roka porozprával v originálnej mandarínskej čínštine.

"Jarný festival, ako to my voláme v Číne, je veľmi dôležitý. Je to jedna z najstarších čínskych tradícií. "Nein" znamená žatvu a tá je pre nás priam životodarná. Vítanie nového roka sa líši na severe a juhu krajiny, ale všade sa slávi veľmi živelne a to nie iba jeden deň, ale celý týždeň. Je to tradícia našich predkov," informoval Roberto Li.

Číňania prvý raz prišli na Kubu v roku 1847 ako pomocná sila na trstinové plantáže. Na vrchole migračnej vlny tu žilo približne 200 000 Číňanov. Dnes na Kube býva 3 200 obyvateľov, ktorým v žilách koluje čínska krv. Zakladajú tu viaceré organizácie, ktoré sa pokúšajú udržiavať ich tradície stále nažive.

Zdielať na

Najčítanejšie správy