Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Samovražedná atentátnička zabila osem ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Samovražedná atentátnička zabila osem ľudí

Ženy-atentátničky sú pritom v Iraku vzácne. <b>VIDEO: stopy po atentáte...</b>

Samovražedná atentátnička dnes severne od Bagdadu zabila nejmenej osem ľudí. Nálože odpálila na miestom trhovisku šíitskej dediny v provincii Dijála. Informovala o tom iracká polícia, podľa ktorej bolo pri atentáte zranených sedem ľudí.

Dejiskom útoku bol Chán Bání Saad, ktorý leží neďaleko Bákuby, čo je správne stredisko Dijály. Útoky, do ktorých sú zapojené ženy, sú v Iraku pomerne vzácne, ale ten dnešný nie je prvý. Už 2. januára samovražedná útočníčka zabila v Bákube desať ľudí.

Americká a iracká armáda v Dijále nedávno zahájila ďalšiu ofenzívu proti teroristom z Al-Káidy. Táto provincia zostáva na rozdiel od väčšiny ostatných častí Iraku stále veľmi nebezpečná. Americká armáda v pondelok oznámila, že za týždeň vojenských operácií padlo 60 povstalcov.

Násilie v Iraku si medzi Iračanmi od invázie v roku 2003 vyžiadalo podľa dostupných údajov vyše 80.000 obetí. Až v posledných mesiacoch začal počet útokov klesať a v porovnaní s najhoršími mesiacmi roku 2006 a začiatku minulého roku klesol o 60 percent.

Zdielať na

Najčítanejšie správy