Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Okúzlení Belgičania zakladajú klub "sarkozystov"
Zdielať na
Zahraničie

Okúzlení Belgičania zakladajú klub "sarkozystov"

Zdroj: REUTERS

Za iniciatívou, stojí skupinka mladých lokálnych politikov a aktivistov z bruselského regiónu.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý v poslednom čase plní titulnej  stránky niekoľkých svetových denníkov i vďaka svojmu vzťahu s bývalou modelkou Carlou Bruni, má veľa odporcov i prívržencov, a to nielen v rodnom Francúzsku. V Belgicku sa teraz práve zakladá klub "sarkozystov," ktorý však rozhodne spadá do druhej kategórie.

Za iniciatívou, ktorá by mala byť podľa denníka La Derniere Heure oficiálne vyhlásená 14. januára, stojí skupinka mladých lokálnych politikov a aktivistov z bruselského regiónu. Dátum je zvolený cielene - presne rok predtým vstúpil Sarkozy na rozsiahlom mítingu v Paríži do predvolebnej kampane.

A prečo vlastne toto zoskupenie, ktoré podľa svojej webovej stránky sarkozystes.be viacmenej pripomína skôr tak trochu fanklub nejaké hviezdy showbiznisu, vzniká? Dôvody sú vraj jasné: pokiaľ by vraj Belgicko malo nejakého svojho "Sarkozyho", potom by v ňom začalo fungovať iste k lepšiemu.

"U nás nemáme žiadny ekvivalent k Nicolasovi Sarkozymu. Máme tých našich Martensa, Letermy (predáci miestnych strán)... To sú muži obmedzených ambícií v porovnaní s tým, čo prináša Sarkozy," vyhlásil jeden z iniciátorov vzniku klubu Geoffroy Coomans.

Cieľom akcie je prilákať do klubu najmä mladých Belgičanov. Mladé prútiky sa zrejme ohýbajú ľahko. Avšak brány budú otvorené všetkým. Hlavné však bude najmä otvoriť debatu nad tým, čo by sa v Belgicku mohlo zlepšovať a ako.

Zdielať na

Najčítanejšie správy