Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Súd nariadil informovať Španielsko o poklade z Atlantiku
Zdielať na
Zahraničie

Súd nariadil informovať Španielsko o poklade z Atlantiku

Zdroj: Bonnie/ilustračné

Americká spoločnosť Odyssey totiž vylovila z Atlantiku poklad v hodnote vyše 10 miliárd korún. Vylovený bol 320 kilometrov západne od Gibraltaru.

Súd vo floridskej Tampe vo štvrtok nariadil americkej spoločnosti Odyssey, ktorá sa špecializuje na pátranie po podmorských pokladoch, aby španielskej vláde poskytla podrobné informácie o poklade vylovenom z Atlantického oceánu. Jeho hodnota sa odhaduje na asi 500 miliónov dolárov (10,7 miliardy korún).

Poklad, ktorý tvoria strieborné mince a zlaté predmety s hmotnosťou 17 ton, americká firma podľa svojho prehlásenia vylovila vlani v máji a odoslala ho do svojho sídla na Floride. Španielska vláda však Odyssey podozrieva, že poklad ležal v španielskych vodách alebo, že ide o vrak španielskej lode, a činí si naň nárok.

Tampský sudca Mark Pizzo teraz firme nariadil, že musí počas 14 dní poskytnúť presné údaje o mieste nálezu a vylovených predmetoch. Súd tiež nariadil, že spoločnosť musí nechať španielskych emisárov poklad prezrieť. Z informácií poskytnutých súdom vyplýva, že Američania vylovili poklad asi 320 kilometrov západne od Gibraltaru, britského teritória na južnom cípe Pyrenejského poloostrova.

Napätie medzi španielskou vládou a Odyssey Marine Exploration trvá už niekoľko mesiacov. Španielske úrady nechali vlani počas jesene kvôli prehliadke zadržať niekoľko plavidiel firmy a zatkli jedného z ich kapitánov. Pri jednom z incidentov vraj takmer došlo k streľbe.

Špekuluje sa, že poklad mohol byť vylovený z vraku lode Merchant Royal, ktorá sa potopila v roku 1641, alebo z britskej lode HMS Sussex, ktorá sa potopila v búrke neďaleko Gibraltaru v roku 1694.

Ďalšie súdne jednanie sa má v Tampe konať 5. marca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy