Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Karneval, na ktorom môžete po sebe hádzať múku
Zdielať na
Zahraničie

Karneval, na ktorom môžete po sebe hádzať múku

Kolumbijský karneval čiernych a bielych oslavuje odlišnosti. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Na karnevale čiernych a bielych v Kolumbii ľudia oslavujú odlišnosti. Pre iných je to len dobrá zámienka, aby sa poriadne poohadzovali múkou.

Veľkolepá párty odštartovala v sobotu v kolumbijskom meste San Juan de Pasto a trvala dva dni. Prvý deň je každoročne venovaný čiernym, druhý bielym. Ľudia si na deň čiernych namaľujú tváre uhlím alebo inými kozmetickými prípravkami, aby vyzerali čo najtmavšie.

"Je to deň, keď máme pouvažovať nad tým, akí vlastne sme," povedal jeden z návštevníkov Diego Rodriguez. Na ďalší deň je všetko presne naopak. Párty dominuje biely prášok a múka. V ten deň sa začína aj veľká súťaž a účastníci sa môžu vyblázniť a do nepríčetnosti hádzať po sebe múku.

Historici sa nevedia dohodnúť, kedy celá akcia vlastne začala. Niektorí tvrdia, že to bolo pred 400 rokmi, keď čierni otroci žiadali deň voľna. Španielsky kráľ, ktorý v tom čase kolónii vládol, dal černochom jeden deň voľna v januári. Tento deň sa stal dňom čiernych. Aj čo sa týka dňa bielych, aj tu má každý svoju teóriu.

„Dávno pradávno sa istý muž z vyššej spoločnosti začal pohrávať s púdrom svojej ženy a odvtedy sme sa v Pasto neprestali pohrávať s púdrami. Je to u nás veľká tradícia a každý rok oslavujeme a hráme sa, až kým sa mesto nepremení na veľký biely oblak," povedal ďalší návštevník.

Karneval sa skončil v nedeľu, 6. januára.

Zdielať na

Najčítanejšie správy