Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Britský novinár musel bez vysvetlenia opustiť Irán
Zdielať na
Zahraničie

Britský novinár musel bez vysvetlenia opustiť Irán

Zdroj: wikipedia.org

"Nebolo mu predĺžené vízum. Zaslali sme list denníku Guardian a požiadali ho, aby vyslal nového spravodajcu," hovorí nemenovaný činiteľ. Bez udania dôvodov.

Irán odmietol bez vysvetlenia obnoviť vízum britskému novinárovi pracujúcemu v Teheráne a donútil ho opustiť krajinu. Vyzval zároveň jeho zamestnávateľa denník Guardian, aby navrhol nového spravodajcu.

Guardian uviedol, že Robert Tait bol "vyhostený" z Iránu bez vysvetlenia po tom, čo mu nebolo predĺžené vízum a povolenie k pobytu. Iránske úrady ale podľa nemenovaného zástupcu ministerstva kultúry nepovažujú krok za vyhostenie.

"Neradi užívame v podobných prípadoch toto slovo," povedal činiteľ, ktorý nechcel byť menovaný. "Nebolo mu predĺžené vízum. Zaslali sme list denníku Guardian a požiadali ho, aby vyslal nového spravodajcu," dodal. Dôvody nepredĺženia víza novinárovi Taitovi nevysvetlil.

Guardian uviedol, že iránske úrady už vlani v marci hrozili 43-ročnému novinárovi deportáciou, pretože neboli spokojné s jeho reportážami. Taitovi bolo dovolené zostať v Iráne, až sa jeho denník proti marcovému rozhodnutiu odvolal. Teraz sa ale musel vrátiť do Británie aj so svojou iránskou manželkou, pretože mu vypršala platnosť víza a povolenie k pobytu, píše denník.

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger vyzval iránsku vládu, aby svoje rozhodnutie zmenila.

Skupiny bojujúce za ľudské práva a diplomati upozorňujú, že v islamskom štáte sa podnikajú rozsiahle kroky proti ľuďom vyjadrujúcim iné názory.  Úrady štátu stoja však proti takýmto obvineniam. Pritom tento prípad vyhostenia novinára nie je jediný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy