Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Floride zažívajú nezvyklý klimatický úkaz - pršia leguány
Zdielať na
Zahraničie

Na Floride zažívajú nezvyklý klimatický úkaz - pršia leguány

Zdroj: Scott Robinson

Cítia sa spokojne v 23-stupňových teplotách. Teploty vyššie im vyslovene robia dobre. Ale ortuť teplomera v posledných dňoch v južnej časti Floridy klesla na štyri až päť stupňov Celzia.

Nezvyklý prírodný úkaz zaznamenali obyvatelia americkej Floridy. Po tom, čo sa tu citeľne ochladilo, začali zo stromov pršať chladom ohromené leguány.

Miestne studenokrvné jaštery sa cítia spokojne pri teplotách okolo 23°Celzia a vyslovene im robí dobre 35-stupňové teplo. Ale ortuť teplomera v posledných dňoch v južnej časti Floridy klesla na štyri až päť stupňov Celzia, čo leguány doslova paralyzovalo.

"Keď teplota klesne pod 15 stupňov Celzia, obmedzí to ich schopnosť pohybu. A pri teplotách pod päť stupňov sú úplne nehybné a trpia vážnym stresom," hovorí odborník na životné prostredie Floridskej univerzity Perran Ross. Všetky tri druhy floridských leguánov žijú na vetvách stromov a v ich prasklinách. Keď teploty klesnú, nie sú schopné sa na nich udržať a padajú dolu, dodal.

Chodci v parkoch Bill Baggs a Crandon v Key Biscayne južne od Miami pod stromami zbierali leguánov ležiacich ako bez života. Prenášali ich na slnkom ohrievané miesta, kde sa väčšina z nich znovu prebrala a zmizla v húštine.

Zdielať na

Najčítanejšie správy