Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mušaraf vyzýva k tvrdému zásahu
Zdielať na
Zahraničie

Mušaraf vyzýva k tvrdému zásahu

Zdroj: SITA/AP Photo/Ed Wray/

Škody v uliciach pakistanských miest dosahujú podľa prvých odhadov miliardy rupií, teda desiatky miliónov dolárov. Prezident Parvíz Mušaraf nariadil proti protestujúcim zakročiť.

Už 38 obetí si vyžiadali dva dni trvajúce nepokoje, ktoré vypukli v mnohých pakistanských mestách po vražednom atentáte na opozičnú vodkyňu Bénazír Bhuttovú.

Škody v uliciach dosahujú podľa prvých odhadov zverejnených ministerstvom vnútra miliardy rupií, teda desiatky miliónov dolárov.

Pri nepokojoch zničili 176 bánk, 72 vlakových vagónov a 18 železničných staníc. Najmenej stovka väzňov ušla z väzníc. Prezident Parvíz Mušaraf preto nariadil vrchným veliteľom bezpečnostných síl, aby proti protestujúcim, ničiacim a rabujúcim davom tvrdo zakročili.

Z obavy pred "chuligánmi a rabovačmi" podľa Mušarafa preventívne zatvorili obchody, lekárne a benzínové stanice. "V čase, keď celý národ smúti kvôli tragickej smrti Bénazír Bhuttovej, nemôžeme umožniť asociálnym jedincom, aby pod rúškom protestov ničili životy a majetok obyčajných ľudí," dodal.

Vláda dnes opäť obvinila vodcu pakistanskej odnože teroristickej siete Al-Káida Bajtulláha Mahsúda, že sa podieľal na útoku na Bhuttovú. Hovorca pakistanskej Al-Káidy akúkoľvek spoluúčasť Mahsúda na útoku poprel.

Osoby z okruhu Bhuttovej dnes znovu spochybnili vládnu verziu o príčinách smrti. Podľa vlády Bhuttová utrpela vážne zranenie hlavy, keď sa pokúsila vo chvíli útoku posadiť v aute a priklopiť jeho posuvnú strechu. Jej stranícki kolegovia dnes ale oznámili, že videli telo a že je zrejmé, že Bhuttovú zasiahla strela.

Vláda v piatok zverejnila lekársku správu, podľa ktorej Bhuttovej smrteľné zranenie spôsobilo posuvné zariadenie strechy auta, v ktorom stála a do ktorého si pri útoku chcela sadnúť. Podľa vládnej verzie lekári v jej tele žiadne guľky nenašli. Bhuttovú pravdepodobne exhumujú, aby sa zistilo, ako bola zabitá.

V Pakistane vládne naďalej mimoriadne napätie. V Láhauru sa zišlo na protivládnej demonštrácii 10.000 ľudí, juhopakistanské Karáčí je protestmi veľmi ochromené. Volebná komisia oznámila, že januárové voľby sú kvôli týmto udalostiam ohrozené a že o nich bude rokovať.

Bhuttovej manžel Ásif Alí Zardárí pre stanicu BBC povedal, že syn Bhuttovej v nedeľu prečíta odkaz, ktorý zanechala Pakistanskej ľudovej strane (PPP).

Zdielať na

Najčítanejšie správy