Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bush podpísal zákon, ktorý zníži spotrebu automobilov v USA
Zdielať na
Zahraničie

Bush podpísal zákon, ktorý zníži spotrebu automobilov v USA

Zdroj: SITA

Právna norma rozšíri aj kontroverznú produkciu biopalív, obmedzí spotrebu elektriny a ukončí používanie tradičných Edisonových žiaroviek.

Americký prezident George Bush dnes podpísal zákon o energetike, ktorý poprvýkrát od roku 1975 povinne zníži spotrebu pohonných hmôt automobilov v USA.

Právna norma rozšíri aj kontroverznú produkciu biopalív, obmedzí spotrebu elektriny a ukončí používanie tradičných Edisonových žiaroviek.

"Pomôže nám to diverzifikovať naše energetické zdroje a znížiť závislosť na rope," povedal Bush pri podpisovej ceremónii. Minulý týždeň návrh v zmiernenej podobe oproti pôvodnej verzii schválil Senát a v utorok Snemovňa reprezentantov.

Jadrom zákona je nariadenie, aby výrobcovia áut do roku 2020 zvýšili o 40 percent výkonnosť automobilových motorov a tým znížili spotrebu a obmedzili emisie. Každá automobilka bude musieť počas 13 rokov znížiť u svojich modelov priemernú palivovú náročnosť na 6,7 litrov na 100 kilometrov z doterajších 8,5 litra na 100 kilometrov pre osobné autá a 10,6 litrov pre športové úžitkové vozy (SUV), malé nákladné autá.

Zákon rovnako požaduje zvýšiť americkú produkciu biopalív do roku 2022 na päťnásobok súčasného stavu. Pritom už teraz údajne čistú produkciu pohonných hmôt na poliach postihuje ostrá kritika zo strany množstva  medzinárodných inštitúcií od OSN po Medzinárodný menový fond.

Tí ju označujú za celkom neefektívnu z hľadiska cieľov, ktorým je hlavne dodávka "čistej" energie a škodlivú z hľadiska životného prostredia a stabilných svetových cien potravín.

Podľa zákona sa má zlepšiť aj o zhruba 30 percent účinnosť osvetľovacích telies. V záujme úspor sa má počas rokov 2012 až 2014 ukončiť predaj tradičných žiaroviek, ktoré majú byť nahradené úspornejšími zdrojmi svetla. To by malo spotrebiteľom celkovo ušetriť 13 miliárd dolárov ročne. Kritici však pripomínajú, že najrozšírenejšie typy úsporných žiaroviek obsahujú životu nebezpečnou ortuť.

Oponenti zákona najmä medzi republikánmi uvádzajú, že nová legislatíva sa príliš zameriava na úspory energie namiesto zvyšovania domácej ponuky. "Zákon nevyprodukuje ani barel ropy navyše," povedal kongresman Ralph Hall.

Demokrati sa však tešia, že USA s jeho pomocou zníži závislosť na rope od kartelu OPEC. "Budeme si vyrábať palivá na Stredozápade namiesto Blízkeho východu," uviedol Ed Markey s odkazom na ďalšie miliardy ton bioliehu produkovaného z kukurice.

Zadarmo podľa kritikov nebude ani direktívne zníženie spotreby automobilov. Výrobcovia automobilov poukazujú na to, že kvôli novým požiadavkám sa autá neúmerne predražia, klesne odbyt a bude sa musieť prepúšťať, čo postihne najviac domáce automobilky.

Podľa republikánského kongresmana Joea Bartona sa do novej normy teraz vojde v USA len osem z viac než 350 predávaných modelov a žiadny z nich nie je od americkej automobilky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy