Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vypískaná Miss Belgicka
Zdielať na

Vypískaná Miss Belgicka

Ešte počas súťaže si budúca Miss Belgium prežila ťažké chvíle. V krajine zloženej z dvoch jazykovo odlišných komunít nevedela odpovedať na otázku položenú v jednom z jej jazykov. Flámska časť publika jej urážku dala patrične pocítiť. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Koncom decembra sa v Belgicku odohrala súťaž krásy Miss Belgium 2008. Zvíťazila 20-ročná študentka Alizee Poulicek, a to aj napriek tomu, že počas súťaže sa jej v dvojjazyčnej krajine podarilo spraviť riadny lingvistický prešľap.

Alizee pochádza z frankofónneho mesta Huy a hovorí plynulo francúzsky a česky. Jeden z dvoch hlavných jazykov v krajine však na súťaži nutne chýbal.

Počas jednej z častí súťaže, kedy kandidátky na Miss Belgicka odpovedajú na rôzne otázky, rozprávala Alizee najskôr vo francúzštine. Potom jej však bola položená otázka vo flámčine - čím si predstavuje, že bude o desať rokov. "Nerozumela som, prosím, mohli by ste..," zahabkala budúca miss. Keď jej otázku zopakovali v rodnom jazyku a Alizee sa snažila na ňu odpovedať, z hľadiska sa už ozýval rušivý piskot a výsmech flámskej časti publika a hudba.

Odpoveď, že dúfa, že bude ženou, ktorá vie, akou cestou kráča po profesionálnej aj súkromnej stránke, už len znela v pozadí. Potlesk zaznel pri jej odchode.

Porotu pravdepodobne ani toto spoločenské a jazykové znemožnenie neodradilo, aby mladučkú Alizee vyhlásili za Miss Belgicka 2008.

Prešľap je považovaný len za ďalšiu známku rastúceho napätia v oblasti jazykových rozdielov krajiny, ktorá ani po šiestich mesiacoch ešte stále nemá zvolenú vládu, v ktorej by boli oba nielen jazykovo odlišné regióny zastúpené tak, aby obe komunity akceptovala v plnej miere.

Najčítanejšie správy