Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Baníci, ktorí prežili v čínskej bani, jedli papier a opasok
Zdielať na
Zahraničie

Baníci, ktorí prežili v čínskej bani, jedli papier a opasok

Zdroj: SITA/AP/Xinhua

Dnes sa v miestnych novinách objavil ich príbeh o tom, ako pod zemou pili pokazenú vodu a jedli papier a kožený opasok.

Takmer týždeň prežilo pod zemou jedenásť baníkov, ktorých minulý pondelok zasypal zával v železnej a zlatej bani Čeng-te severne od Pekingu.

Záchranári ich vyprostili v nedeľu a dnes sa v miestnych novinách objavil ich príbeh o tom, ako pod zemou pili pokazenú vodu a jedli papier a kožený opasok, píše agentúra AP.

Stav všetkých jedenástich mužov je relatívne dobrý, z bane boli schopní vyjsť  sami s pomocou záchranárov. Prvý zo zachránených, tridsaťtriročný Wu Peng-jong, novinárom rozprával, ako pili špinavú vodu a jedli papier a šupky z pomarančov, zatiaľčo čakali v tme na záchranu.

"Potom už sme mali vážne hlad. Našťastie som mal kožený opasok. Skúsili sme ho uvariť, ale nešlo to, tak sme si ho rozdelili a každý kúsok zjedli," povedal Wu.
Keď už sa vzdali nádeje na záchranu, počuli nad sebou vŕtačky. "Sme skutočne vďační, že nás zachránili," povedal ďalší z baníkov. Nešťastie v bani sa stalo minulý pondelok dopoludnia, ale majiteľ bane ho miestnym úradom oznámil až vo štvrtok.

Podobné neskoro nahlásené nešťastie, ku ktorému sa čínski majitelia bane  uchyľujú, aby sa vyhli pokute či zavretiu bane, sa stalo v uhoľnej bani v severnej Číne minulý týždeň.

Práve oneskorenie, s ktorým sa záchranári dostali na miesto nešťastia, podľa miestnych úradov prispelo k tragickej bilancii nešťastia, ktoré si vyžiadalo najmenej 105 mŕtvych.

Zdielať na

Najčítanejšie správy