Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Poľsku sa našlo štvrté ohnisko vtáčej chrípky
Zdielať na
Zahraničie

V Poľsku sa našlo štvrté ohnisko vtáčej chrípky

Zdroj: Celeste Hutchins/ilustračné

Poľsko teraz čaká, že zákaz dovozu hydiny a vajec zo štátov do Európskej únie Európska komisia zachová i v januári.

Poľskí veterinári odhalili už štvrté ohnisko vtáčej chrípky a v sobotu začalo utrácanie zhruba 100 000 kusov hydiny v 11 obciach.

Nové ohnisko je asi 50 kilometrov od prvých troch nálezov zistených okolo mesta Plock v centrálnej časti krajiny.

Poľsko teraz čaká, že zákaz dovozu hydiny a vajec zo štátov do Európskej únie Európska komisia zachová i v januári. "Informovali sme Európsku komisiu o oblasti, z ktorej sa nesmie vyvážať mäso a vajcia, a očakávame, že zákaz bude platiť zrejme ďalšie dva týždne," uviedla šéfka poľskej veterinárnej správy Ewa Lechová.

EÚ zakázala dovoz poľskej hydiny a vajec v pondelok. K zákazu sa pripojili i susedné krajiny Ukrajina a Bielorusko. Poliaci čakali, že EÚ zruší zákaz začiatkom januára.

Smrtiaci vírus H5N1 objavili pred týždňom poprvýkrát po roku 2006 na farmách s morkami necelých sto kilometrov severozápadne od Varšavy, kde bolo kvôli tomu zabitých 11 000 kusov hydiny. Nový prípad sa objavil v centre poľského chovu moriek, kde je v nebezpečnej zóne 52 hydinových fariem a 232 menších domácich chovov.

Poľsko je jedným z najväčších producentov hydiny v Európskej únii. Na európske trhy štáty vlani vyviezli okolo 230 000 ton hydiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy