Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
EÚ je podľa Kaczyńského vynikajúci nápad
Zdielať na
Zahraničie

EÚ je podľa Kaczyńského vynikajúci nápad

Zdroj: SITA / Gabriel Lipták

"Európska únia je vynikajúci nápad. Je to jeden z najväčších úspechov v našej civilizácii, ale to neznamená, že je to raj na zemi. Je to miesto, kde treba bojovať za svoje záujmy," povedal Lech Kaczyński.

Euroregión Tatry je dobrým príkladom spolupráce dvoch národov v Európskej únii. Povedal to poľský prezident Lech Kaczyński na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi Euroregiónu Tatry v Kežmarku. Zároveň zdôraznil význam Európskej únie. "Európska únia je vynikajúci nápad. Je to jeden z najväčších úspechov v našej civilizácii, ale to neznamená, že je to raj na zemi. Je to miesto, kde treba bojovať za svoje záujmy," povedal Lech Kaczyński.

 Krajiny z východnej časti Európskej únie budú mať podľa Kaczyńského šancu v rámci európskeho spoločenstva, len ak budú spolupracovať. "Nevnímam to ako vnútroúniový boj, ale ako vnútroúniovú diskusiu,"povedal Kaczyński. Európska únia sa podľa poľského prezidenta stále viac stáva politickým spoločenstvom a politické zoskupenia v únii majú svoje záujmy.

Euroregión Tatry je podľa Ivana Gašparoviča reprezentantom modernej a dynamickej spolupráce regiónov i miest. Aj vďaka blízkej spolupráci so susedmi a s krajinami Európskej únie Slovensko zaznamenalo v posledných rokoch výrazný rozvoj. Na Slovensko prichádzajú veľkí investori.

Keďže Slovensko nie je veľkou krajinou, v budúcnosti už veľké investície nebudú mať na Slovensku podľa Gašparoviča priestor. Slovensko sa musí zamerať na malých a stredných podnikateľov. A tí nájdu priestor hlavne v takej spolupráci, akú ponúka aj euroregión. Špeciálne Euroregión Tatry má podľa Gašparoviča veľkú budúcnosť najmä v oblasti turistiky.

Poľský prezident pozval svojho slovenského partnera Ivana Gašparoviča na stretnutie do Poľska. To by sa malo uskutočniť na severe krajiny, pri mori. "Spoločne máme aj hory, aj more," dodal Kaczyński.

Zdielať na

Najčítanejšie správy