Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vancouver 2010 budú stelesňovať Quatchi, Miga a Sumi
Zdielať na
Zahraničie

Vancouver 2010 budú stelesňovať Quatchi, Miga a Sumi

Toto sú mená trojice maskotov, ktorí budú prezentovať zimné olympijské hry v Kanade. <b>VIDEO: Postavičky ako z rozprávky</b>

Mýty a legendy v západných oblastiach Kanady boli hlavným zdrojom inšpirácie pre tvorcov oficiálnej trojice maskotov zimných olympijských hier v roku 2010 v kanadskom meste Vancouver.

Quatchi je mladý snežný muž s dlhou hnedou bradou a modrými pokrývkami uší, Miga snowboardujúci medveď a Sumi zvierací duch s krídlami domorodého vtáka hromu. Títo traja majú dokonca svojho mladšieho priateľa, ktorým je Mukmuk, malý priateľský svišť z Vancouveru.

Roland Tanglao

Maskotov predstavili niekoľkým stovkám nadšených školákov na predmestí Vancouveru. Organizátori olympijských hier vyberali postavičky zo stoviek umeleckých návrhov. "Každý vidí rád šťastné deti. Cítil som sa úžasne, keď som videl ich reakcie," povedal prezident organizačného výboru John Furlong, ktorý vyzdvihol najmä skutočnosť, že sa podarilo napriek viacerým testovacím prezentáciám udržať konečnú podobu maskotov v tajnosti.

"Dnešok mal byť prekvapením. Bolo to ako na Vianoce, keď sa deti ráno zobudia a vy zbadáte tie ich žiariace oči," opísal svoje dojmy Furlong.

Organizátori prirodzene očakávajú, že s emocionálnym pôjde ruka v ruka aj ekonomický efekt. Z predaja práv na výrobu rôznych darčekových predmetov plánujú vyťažiť 46 miliónov kanadských dolárov (asi 1,05 miliardy slovenských korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy