Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na protest proti mafii rozdávali chlieb
Zdielať na
Zahraničie

Na protest proti mafii rozdávali chlieb

Zdroj: sanja gjenero

Na jednom z hlavných námestí Neapolu dnes pekári rozdávali zdarma tisíce chlebov na protest proti prenikaniu miestnej mafie camorry do ich sektoru.

Na jednom z hlavných námestí Neapolu dnes pekári rozdávali zdarma tisíce chlebov na protest proti prenikaniu miestnej mafie camorry do ich sektoru. Podnet k tejto akcii dali úrady neapolskej provincie znepokojené tým, ako mafia stále viac kontroluje mnohé sektory ekonomiky.

Podľa asociácie talianskych podnikateľov a obchodníkov Confesercenti kontroluje camorra v Neapole a jeho okolí 2500 nelegálnych pekárni.

"Chceme, aby si verejnosť uvedomila, ako je dôležité kupovať chleba u autorizovaných predajcov a pekárov, ktorí rešpektujú zákony na ochranu zdravia ľudí," povedal činiteľ regionálneho poľnohospodárskeho zväzu Francesco Emilio Borrelli. Dodal, že čoskoro bude vydaný zoznam nelegálnych pekárni.

Iniciatíva je súčasťou kampane za presadzovanie zákonov v Neapole, kde miestna mafia kontroluje celé sektory ekonomiky, uviedol poslanec za Zelených Tommaso Pellegrino.

V súvislosti so škandálom okolo skládok priemyslového a domáceho odpadu, ktoré kontroluje camorra, bez toho aby dodržovala bezpečnostné normy, si miestni obyvatelia uvedomili, aké riziká v sebe skrýva nelegálna ekonomika nerešpektujúca zákony.

Rôzne zločinecké organizácie, ktoré si Taliansko rozdelili (najmä neapolská camorra, Cosa nostra na Sicílii a ndrangheta v Kalábrii), prenikli hlboko do poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Confesercenti vo svojej správe z počiatku októbra odhaduje ročný obrat "agromafie" na 7,5 miliardy eur (cez 200 miliard korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy