Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kosovo bude do sto dní nezávislé
Zdielať na
Zahraničie

Kosovo bude do sto dní nezávislé

Zdroj: Magne Haagen Grøtting

Kosovo bude nezávislé v priebehu sto dní, povedal vo štvrtok v Berlíne kosovský politik Veton Surroi na sympóziu o budúcom štatúte provincie

Kosovo bude nezávislé v priebehu sto dní, povedal vo štvrtok v Berlíne kosovský politik Veton Surroi na sympóziu o budúcom štatúte provincie. "Sme z vyjednávaní unavení...Kosovo bude nezávislé v priebehu najbližších sto dní," povedal Surroi a dodal, že k nezávislosti príde bez ohľadu na to, či sa dohodne na vyjednávaniach pod medzinárodným dohľadom.

 "Do Vianoc by náš parlament mal urobiť rozhodnutie o dátume nezávislosti," povedal na sympóziu. "Otázka neznie, či príde k nezávislosti, ale či k nej príde disciplinovaným spôsobom," dodal.

Surroi, opozičný kosovský politik, je jedným z účastníkov vyjednávaní s Belehradom pod patronátom takzvanej trojky, ktorú tvoria EÚ, USA a Rusko. Vyjednávania majú trvať do 10. decembra. Srbsko je ochotné poskytnúť Kosovu širokú autonómiu, v čom ho podporuje Rusko. Spojené štáty sú však pripravené uznať nezávislosť provincie.

V rámci Európskej únie sa názory líšia. Kosovo je pod správou OSN od roku 1999, kedy letecká kampaň NATO zastavila tvrdé zákroky srbských síl proti albánskym separatistom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy