Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Somálski separatisti zabíjali
Zdielať na
Zahraničie

Somálski separatisti zabíjali

Zdroj: John Martinez Pavlig/ilustračné

Vojaci somálskej separatistickej republiky Somaliland sa dnes zmocnili časti somálskej poloautonómnej provincie Puntland.

Vojaci somálskej separatistickej republiky Somaliland sa dnes zmocnili časti somálskej  poloautonómnej provincie Puntland.

Podľa agentúry Reuters to oznámili somálske média. Jednotky Somalilandu obsadili obec neďaleko hraníc, kde zabili desať ľudí a 100 vojakov zajali. 
Vojaci Somalilandu obsadili obec Las Anod a pohrozili, že budú ďalej postupovať do susednej provincie. 

Podľa niektorých pozorovateľov prenikli somalilandski vojaci 25 kilometrov do vnútra susednej provincie. Provincia Somaliland, ktorá v roku 1991 vyhlásila nezávislosť na Somálsku, dlho bojovala s vládnymi silami o svoju nezávislosť.

Posledný väčší stret sa stal v roku 2004, keď si boje vyžiadali desiatky obetí. Somaliland a Puntland sa dlho hádali o hranice, k čomu došli na základe rozhodnutia Británie obsadiť po druhej svetovej vojne Somaliland ako svoju kolónii. Zvyšok Somálska potom zostala Taliansku, ktoré v roku 1960 poskytla zemi nezávislosť.

Podľa predstaviteľov Somalilandu by mala byť uznaná nezávislosť oblasti, pretože v krajine zaviedli slobodné voľby a v oblasti na rozdiel od zvyšku  Somálska panuje stabilita a relatívna bezpečnost.

Zdielať na

Najčítanejšie správy