Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mnísi v Barme pokračovali štvrtým dňom v pokojnom proteste
Zdielať na

Mnísi v Barme pokračovali štvrtým dňom v pokojnom proteste

Zdroj: Dan/Ilustračné

Pokračuje tak najväčší protest proti barmskej vojenskej vláde, aký zem zažila za posledné viac než desaťročie. Junta napriek tomu naďalej opakuje, že v krajine nemieni vyhlásiť výnimočný stav, aby zvládla protesty.

Okolo 1 500 mníchov v šafránových háboch dnes kráčalo už štvrtý deň po sebe najväčším barmským mestom Rangúnom. Pokračuje tak najväčší protest proti barmskej vojenskej vláde, aký zem zažila za posledné viac než desaťročie.

Junta napriek tomu podľa agentúry AP naďalej opakuje, že v krajine nemieni vyhlásiť výnimočný stav, aby zvládla protesty, ktoré by mohli jej režim ohroziť. Okolo poludnia miestneho času sa zišlo k modlitbám v slávnej zlatej pagode Šwedagon patriacej k najposvätnejším v krajine asi 500 mníchov, ktorí potom vyšli napriek prudkému dažďu na už tradičný pochod mestom.

Postupne sa rozrástli o ďalších tisíc kolegov. K mníchom sa na pochode chceli pripojiť bežní občania, avšak mnísi to odmietli z obáv, aby proti civilistom nezasiahli bezpečnostné sily. Rozhodne chcú, aby ich protest bol stále mierumilovného charakteru, napísala agentúra Reuters.

Počas pochodu sa mnísi zastavili pred rangúnskou radnicou, zatiaľčo zhruba stovka žien utvorila ľudskú reťaz pred starejšími, ktorí opakovali modlitby a sľubovali, že "zavládne mier a bezpečie." Krátko potom sa zase mnísi dali na pochod a vo východnej časti mesta sa manifestácia v hustom daždi rozišla. Incidenty nenastali žiadne. Protesty, ktoré teraz udržujú predovšetkým mnísi, začali pred mesiacom kvôli rastu cien palív.

Počet mníchov, ktorí sa do protestov v niekoľkých barmských mestách zapájajú, medzitým stúpol z niekoľko stoviek na niekoľko tisíc. Žiadajú, aby sa im vláda ospravedlnila za to, že pri jednom z protestov policajti niekoľko mníchov zbili. Ale vládna junta zatiaľ mlčí, aj napriek tomu že mnísi k svojmu protestu pripojili i pre ňu veľmi ponižujúce gesto - odmietajú prijímať almužny od príslušníkov vlády a ich rodín.

Mimo Rangún nie sú žiadne protestné akcie hlásené, aj keď almužny od vedenia odmieta stále viac kláštorov. Pritom v tak buddhistickej zemi ako je Barma je toto odmietnutie brané veľmi vážne. Posledné trvalejšie protivládne protesty vypukli v uliciach barmských miest v decembri 1996 a junta ich potlačila silou.

Vzhľadom k tomu, že sú desiatky opozičných aktivistov za mrežami, pozerajú sa obyvatelia Barmy na buddhistických mníchov ako na potenciálne ohnisko protivládnych protestov. Mnísi majú kľúčové postavenie v prakticky všetkých aspektoch spoločnosti od svadieb po pohreby a ak odmietnu od niekoho prijímať almužny a milodary, odopierajú mu tým podľa buddhistického učenia možnosť dosiahnuť nirvánu.

Najčítanejšie správy