Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Strana Angely Merkel vo voľbách strácala, uspela populistická AfD
Zdielať na

Strana Angely Merkel vo voľbách strácala, uspela populistická AfD

Berlín - Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkel podľa odhadov televízie ZDF stratila hlasy vo všetkých troch spolkových krajinách, kde sa v nedeľu konali voľby. V Sasku-Anhaltsku napriek tomu zvíťazila, v Bádensku-Württembersku skončila druhá za Zelenými a v Porýní-Falcku za sociálnou demokraciou (SPD).

Výrazne uspela pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala od desiatich do 21,5 percenta. Voľby považovali za hodnotenie politiky Angely Merkel v utečeneckej kríze.

Strana Angely Merkel

So stratami sa potýka tiež SPD, ktorá je menším partnerom v spolkovej vláde Angely Merkel. V Porýni-Falcku síce podľa odhadov dokázala zvíťaziť a posilniť o dva percentuálne body, v Bádensku-Württembersku ale oslabila o desať percentuálnych bodov a jej podpora sa pohybuje na úrovni AfD. V Sasku-Anhaltsku stratila deväť percentuálnych bodov a skončila na štvrtom mieste.

Zelení prvýkrát v histórii zvíťazili v nemeckých spolkových voľbách, keď v Bádensku-Württembersku podľa odhadov získali 32,5 percenta hlasov. CDU získala 27,5 percenta a oporti roku 2011 stratila 11,5 percentuálneho bodu. Tretia SPD získala 13 percent. AfD o pol percentuálneho bodu menej. Do spolkového parlamentu sa dostala ešte liberálna FDP, získala osem percent. 

Populistická AfD

V Sasku-Anhaltsku má CDU 30,5 percenta, o dva body menej než v roku 2011. Na druhom mieste skončila AfD s 21,5 percentami, tretia je postkomunistická Ľavica s 16,5 percentami. SPD skončila až štvrtá s 12 percentami, na hranici päť percent nutnej pre vstup do parlamentu sa pohybujú Zelení a FDP.

V Porýní-Falcku zvíťazila SPD s 37,5 percentami, CDU získala 33 percent hlasov a oproti minulým voľbám stratila dva body. Strana tak premárnila náskok piatich percentuálnych bodov na SPD, ktorý mala ešte na začiatku roka. AfD v krajine získala desať percent, FDP 6,5 percenta. Zelení, ktorí s SPD doteraz vládli, sa pohybujú na päťpercentnom prahu a nie je isté, či sa dostanú do parlamentu.

Potom, čo Macedónsko zavrelo hranice, migranti hľadajú novú cestu, ako sa dostať do Európy, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy