Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Atentátnik zabil v centre Istanbulu desať ľudí, väčšina sú turisti z Nemecka
Zdielať na

Atentátnik zabil v centre Istanbulu desať ľudí, väčšina sú turisti z Nemecka

ISTANBUL / Desať mŕtvych a 15 zranených si vyžiadal utorkový samovražedný bombový útok v historickom centre európskej časti Istanbulu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že za atentátom je radikálna organizácia Islamský štát. Vicepremiér Numan Kurtulmuş uviedol, že útočil 28-ročný sýrsky občan, ktorý do krajiny prišiel len nedávno.

Deviati mŕtvi a pravdepodobne deviati zranení sú podľa tureckých predstaviteľov nemeckí turisti. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí ale potvrdilo len osem svojich občanov, ktorí neprežili. Atentátnik tiež zabil jedného Peruánca a zranil jednu Peruánku.

Neľudská tvár terorizmu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyjadril telefonicky sústrasť nemeckej kancelárke Angele Merkel. Tá podľa agentúry DPA vyhlásila, že medzinárodný terorizmus opäť ukázal "svoju krutú a neľudskú tvár". Davutoglu povedal, že proti Islamskému štátu bude Ankara bojovať, kým táto organizácia "neprestane byť hrozbou" pre krajinu a pre zvyšok sveta.

Podľa nórskych úradov sa pri explózii zranil aj jeden Nór. Podľa agentúry DPA zranených previezli do okolitých nemocníc a dvoch z nich poobede prepustili.

Hanebný čin

Turecká vláda útok odsúdila ako "hanebný čin". Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogherini povedala, že Únia stojí pri Turecku a proti všetkým formám terorizmu. Vyjadrila tiež sústrasť obetiam. Predseda Európskej rady Donald Tusk označil incident za brutálny teroristický útok. Atentát ostro odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

V tureckom Istanbule dlhodobo žije podľa ministerstva zahraničných vecí niekoľko desiatok Slovákov, prevažne žien. Turecké úrady potvrdili, že medzi obeťami nie sú Slováci.

Námestie Sultanahmet

Výbuch otriasol turistami vyhľadávaným námestím Sultanahmet na európskej strane mesta, v ktorého blízkosti stojí Modrá mešita a byzantský chrám Božej múdrosti.

Podľa serveru denníka Daily Sabah explózia nastala v blízkosti električkovej zastávky pri Theodisiovom obelisku.

Terč Islamského štátu

Turecko, na ktorého juhovýchode v súčasnosti vládne sily bojujú s kurdskými separatistami, sa stalo v poslednej dobe podľa všetkého častým terčom Islamského štátu.

Vlani v októbri si dva výbuchy v centre Ankary vyžiadali najmenej 97 mŕtvych. Explózie nastali krátko pred začiatkom mierového pochodu proti narastajúcemu násiliu medzi tureckou armádou a kurdskými separatistami. Vlani v júli samovražedný atentátnik zaútočil na kultúrne stredisko v meste Suruç na hraniciach so Sýriou. Zabil 33 ľudí a vyše sto utrpelo zranenia. 

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy