Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V centre Atén vybuchla bomba, varovanie prišlo 30 minút pred explóziou
Zdielať na

V centre Atén vybuchla bomba, varovanie prišlo 30 minút pred explóziou

ATÉNY / Pred kanceláriou gréckeho podnikateľského zväzu v centre Atén skoro ráno vybuchla bomba. Explózia rozbila okná, nikto nebol zranený, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na policajný zdroj.

Útoky na banky, politikov, novinárov a podnikateľov nie sú v Grécku nič neobvyklé. Krajina má dlhú históriu politického násilia a utápa sa v najhoršej hospodárskej kríze za niekoľko desaťročí.

Miestni partizáni

Polícia sa domnieva, že za útokom stoja miestne partizánske skupiny. Je to prvý podobný útok od januára, kedy sa k moci dostal ľavicový premiér Alexis Tsipras.

Zariadenie bolo vybavené časovačom a umiestnené v batohu blízko vchodu do kancelárie zväzu podnikateľov. Bomba vybuchla približne o pol štvrtej ráno miestneho času. Anonym volal novinám približne 30 minút pred výbuchom, povedal agentúre Reuters policajt, ktorý nechcel byť menovaný.

Rušná štvrť

Podľa svedkov bolo na ulici vidieť sklo. Miesto výbuchu sa nachádza v jednej z najrušnejších častí centra Atén. Polícia uzavrela dva bloky okolo budovy a oblasť skúmali pyrotechnici.

Útoky provizórnymi bombami a podpaľačstvo sa v Grécku množia od roku 2010, kedy krajina začala zavádzať prvé neobľúbené úsporné opatrenia. Zvyšovanie daní, znižovanie miezd a dôchodkov výmenou za pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tento rok v júli sa Atény dohodli s veriteľmi na ďalších úsporách v rámci tretieho záchranného balíku.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy