Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Grécko zatklo desať cudzincov, falšovali pasy pre utečencov
Zdielať na

Grécko zatklo desať cudzincov, falšovali pasy pre utečencov

ATÉNY / Grécka polícia zatkla desať cudzincov, ktorí dodávali falšované pasy utečencom a ďalším migrantom prichádzajúcim do krajiny. Úrady podľa agentúry Reuters oznámili, že polícia pokračuje v záťahu proti falšovateľskej sieti na ostrove Lesbos, kam z Turecka smeruje najviac utečencov, a tiež v oblasti metropoly Atén. Medzi páchateľmi sú Pakistanci a Afganci.

"Táto zločinecká organizácia poskytla zatiaľ viac než 100 gréckych cestovných pasov a občianskych preukazov, a to za 300 až 700 eur v závislosti od dokumentu," povedal pod podmienkou zachovania anonymity jeden z policajných úradníkov.

Vďaka získaným dokumentom mohli migranti letecky odcestovať z Grécka do inej destinácie v Európe v rámci schengenského priestoru.

Objavili sa tiež informácie, že krajiny Strednej Ameriky a Spojené štáty riešia prípady niekoľkých Sýrčanov, ktorí boli zadržaní s kradnutými a falšovanými gréckymi pasmi.

Tranzitná krajina

Grécko je tento rok vôbec najvyhľadávanejšou tranzitnou krajinou pre mimoeurópskych utečencov smerujúcich na starý kontinent.

Asi 650 000 migrantov utekajúcich pre násilím a chudobou sa tento rok dostalo do Európskej únie cez Grécko. Riskuj pritom život v preplnených a chatrných člnoch. Stovky sa ich utopili.

Kšeftárom sa v krajinách Únie darí, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy