Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maďarsko podá žalobu pre utečenecké kvóty na Európsky súdny dvor
Zdielať na

Maďarsko podá žalobu pre utečenecké kvóty na Európsky súdny dvor

BUDAPEŠŤ / Maďarsko je proti prerozdeleniu žiadateľov o azyl medzi členské štáty Európskej únie na základe kvót. Riešiť to chce na Európskom súdnom dvore. Oznámil to maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi po tom, čo maďarský parlament v utorok schválil zákon poskytujúci vláde právomoci na takýto krok. Minister tiež očakáva, že ďalšie krajiny, ktoré s kvótami nesúhlasia, sa k Maďarsku v žalobe pripoja.

Ministri vnútra štátov Európskej únie v septembri väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie 120 000 utečencov. Proti boli okrem Slovenska a Maďarska tiež Česká republika a Rumunsko. Fínsko sa hlasovania zdržalo.

Zámer podať žalobu na kvóty ohlásilo už v septembri Slovensko. Česká republika vtedy podanie žaloby odmietla s tým, že nechce ďalej zvyšovať napätie.

V rozpore s vôľou občanov

Maďarský minsiter vnútra v utorok vyhlásil, že jeho krajina sa s žalobou obráti na Európsky súdny dvor v decembri. Podľa Lászla Trócsányiho je plán na prerozdelenie migrantov v rozpore s vôľou väčšiny občanov Európy a porušuje suverenitu Maďarska, pretože každý štát by mal mať možnosť rozhodnúť, koho na svoje územie pustí.

Slovenský premiér Robert Fico tento mesiac povedal, že Bratislava chce vo svojej žalobe spochybniť právomoc ministrov vnútra členských štátov Európskej únie prijať takéto rozhodnutie väčšinou hlasov.

Utečenci stále do Európy prichádzajú, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy