Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemci chcú vracať migrantov. Nebude sa im to páčiť, varujú experti
Zdielať na

Nemci chcú vracať migrantov. Nebude sa im to páčiť, varujú experti

BRATISLAVA / Pred útokmi v Paríži nemecké ministerstvo vnútra vyhlásilo, že Nemecko začne vracať a posielať utečencov opačným smerom. Verejnosť teraz očakáva, ako to che urobiť. Experti upozorňujú, že sa to utečencom nebude páčiť.

Zatiaľ nie je úplne jasné, ako chcú Nemci vracať utečencov späť. Odborníci predpokladajú, že budú postupovať podľa Dublinskej dohody. Grécko je z nej vylúčené, a tak budú utečencov posielať do Bulharska, Rumunska, Maďarska či Chorvátska. Do krajín prvého vstupu do Európskej únie.

"Je to päť rokov, čo má Grécko z toho úľavu," uviedol riaditeľ Migračného úradu ministerstva vnútra Bernard Priecel. 

Hľadanie dôkazov

Mnohí utečenci, ktorí prišli práve cez Grécko, sa ani neregistrovali. V takom prípade ostanú v Nemecku. Ale keďže ich chcú vracať, môžu ešte hľadať akýkoľvek dôkaz o tom, či náhodou neboli v nejakej krajine skôr ako v Nemecku.

"Častokrát sa stáva aj to, že sa využívajú aj iné prostriedky identifikácie na to, aby sa zistilo, či tá osoba v danej krajine bola alebo nebola. To môže byť aj o inom, môžu mať u seba cestovný lístok z električky, alebo z metra," dodáva Priecel.

Podľa riaditeľa migračného úradu je tu ale problém. Výnimka, podľa ktorej nemusia nikoho vrátiť do Grécka. "Je to o tom, že to nenúti Grékov strážiť tú hranicu tak, ako by ju mali strážiť," myslí si riaditeľ Migračného úradu.

Nemecko prešlo pri migračnej kríze viacerými štádiami. Najskôr kancelárka Angela Merkel osobne pozvala utečencov do svojej krajiny a prestala tak dodržiavať Dublinské nariadenia. Neskôr Nemci priznali, že nával nezvládajú.

Následne zaviedli opatrenia na zrýchlenie azylového procesu. Skôr než ich stihli uplatniť, prišiel ďalší plán - otočiť a vrátiť. Paradoxom na celej situácii je, že ešte pred prvým vyhlásením kancelárky za prvý polrok Nemci vrátili 108 ľudí. Idú teda dodržiavať to, čo keď platilo, aj tak prakticky nedodržiavali.

Fico: musí nastúpiť racionalita

"Musí nastúpiť zdravý rozum a racionalita. A my to len a len vítame. A dnes už je pohľad na V4 úplne iný, ako bol pred niekoľkými mesiacmi," uviedol premiér Robert Fico.

"Museli by najprv vedieť, kde sú. A to nevedia, takže realizovateľnosť takéhoto vyhlásenia bude veľmi problematická. A hlavne si ju bolo treba rozmyslieť pred tým, než sme všetkých pozvali," tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa expertov na migračnú politiku je tu ale ešte jedna zásadná otázka. Ak chcú Nemci utečencov vracať, musia počítať s tým, že sa im to páčiť nebude.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy