Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budúcnosť Európy závisí od Nemecka, myslí si Tusk
Zdielať na

Budúcnosť Európy závisí od Nemecka, myslí si Tusk

EURÓPA / Budúcnosť Európy do veľkej miery závisí od toho, ako sa k utečeneckej kríze postaví Nemecko. To sú slová predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Ostatné krajiny by podľa neho mali prejaviť väčšiu solidaritu ako doteraz.

"Vždy som bol zástancom otvorených hraníc v rámci Európy. V súvislosti s migračnou krízou je schengenský priestor dôležitý. Je jasné, že ani Európu ani schengen neochránime bez posilnenia kontroly vonkajších európskych hraníc," tvrdí predseda Európskej rady Donald Tusk.

Toto podľa Tuska nie je politika proti utečencom, ale proti tým, ktorí spôsobili chaos a chcú ho využiť vo svoj prospech. Migrančná politika sa bez vonkajších hraníc zvládnuť nedá a kľúčovú úlohu v utečeneckej kríze podľa neho zohráva Nemecko na čele s kancelárkou Angelou Merkel.

Kontroly nestačia

"Kontroly na vonkajších hraniciach dnes nestačia. Na pevnine utečencov kontrolujú, ale na mori nie. Minimálne od Talianska a Grécka by sme to však očakávali, keďže ide o členské štáty NATO," tvrdí Merkel.

Aj podľa Merkel je kľúčom k riešeniu utečeneckej krízy dôsledná ochrana vonkajších hraníc. Ak zlyhá, na rakúsko-nemeckej hranici to už úrady nevedia napraviť. Okrem toho je tu aj ďalší problém.

Juhoafrický prezident

"Nielenže zlyhala ochrana externých hraníc, v rámci Európy nefunguje ani solidarida medzi členskými štátmi únie," dodáva Merkel.

Angela Merkel chce dosiahnuť spravodlivé prerozdelenie utečencov, keďže len Nemecko očakáva, že počet žiadostí o azyl sa do konca roka vyšplhá na milión. O migrančnej kríze bude už v najbližších hodinách rokovať aj s Juhoafrických prezidentom.

K obmedzeniu voľného pohybu osôb vo vnútri Európskej únie dnes vyzval britský premiér David Cameron. Zároveň chce obmedziť aj sociálne dávky pre občanov únie prichádzajúcich do Británie. Podmienil to zotvrvaním svojej krajiny v Európskej únii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy