Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku sú tisíce voľných miest, o ktoré nie je záujem
Zdielať na

Na Slovensku sú tisíce voľných miest, o ktoré nie je záujem

Zdroj: sita/ilustračné

BRATISLAVA / Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejšie klesajúcou nezamestnanosťou. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu. K dispozícii sú pritom desaťtisíce ďalších voľných pracovných miest, o ktoré nie je záujem.

Podľa ministerstva práce príliš veľa ľudí vyštudovalo niečo, s čím sa na trhu práce nevie uplatniť. Preto vymyslelo systém rekvalifikácie a tých, ktorí nemajú prácu vyzýva, aby sa do neho zapojili.

"Slovensko už niekoľko rokov, možno až 8 rokov, nemalo taký voľný počet pracovných miest, ako je to v súčasnosti. Potrebujeme na ne rekvalifikovať mladých ľudí," vysvetľuje hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Pomôcť má repas

Systém, o ktorom hovorí ministerstvo práce, sa volá repas. Zoznam voľných pracovných miest je dostupný na internete.

Ak uchádzač nespĺňa požadované kritériá na ponúkanú prácu, môže požiadať o rekvalifikačný kurz. Ten sprostredkúva ústredie práce a platí štát.

Ľudia, ktorí sú bez práce viac ako rok, majú nárok na špeciálny príspevok. A to v prípade, že dostanú pracovnú ponuku na úrovni minimálnej mzdy.

Aktuálnu ponuku voľných pracovných miest nájdete tu.

"Ak boli v hmotnej núdzi, dostanú po novom aj osobitný príspevok. Vo výške 126 eur na šesť mesiacov," dodal Stuška. Aj to má byť spôsob, ako chcú nezamestnaných motivovať, aby mali záujem o prácu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy