Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nezáujem o prácu. Slováci strážnikov robiť nechcú
Zdielať na

Nezáujem o prácu. Slováci strážnikov robiť nechcú

BRATISLAVA / Mohli by mať prácu, ale nechcú. Reč je o mužoch na Slovensku aj v Čechách. O povolanie strážnik nie je záujem ani v jednej krajine. Aj napriek tomu máme 12-percentnú nezamestnanosť. Slováci sa do povolania SBS nehrnú.

"Musí to byť naozaj silná povaha. To tí slabí ani nevydržia, tí radšej hneď odídu," tvrdí strážnik Dodo, ktorý toto povolanie vykonáva už viac ako dvadsať rokov.

Za málo peňazí

Láska k tomuto povolaniu je dôvodom, prečo ho ešte nezmenil. "Nám to vychádza okolo dvoch eur na hodinu," hovorí Dodo.

Byť strážnikom je nebezpečná práca za málo peňazí. Aj preto sa do nej Slováci nehrnú. "Na Slovensku momentálne evidujeme nedostatok vhodných kandidátov na pozície strážnikov," uviedol personalista Jan Hendrych. "Je záujem o tieto pozície," uviedla Dominika Babulicová z portálu profesia.sk.

Dlho nezostanú

Aj keď ľudia prejavia záujem o prácu strážnika, dlho pri nej nezostanú. Objednávateľ tejto služby je totiž často ochotný platiť iba minimálnu mzdu. Práca SBS-kára je tak dočasným riešením. "Vydrží tak maximálne rok a potom odchádza," hodnotí situáciu Ladislav Furman o Slovenskej komory súkromnej bezpečnosti.

Okrem strážnikov je dlhodobo záujem zo strany firiem aj o prácu sklára, výpravcu alebo o pozície, ktoré si vyžadujú vysokú špecializáciu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy