Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rýchlokurz nemčiny vám môže otvoriť brány k práci v Rakúsku
Zdielať na

Rýchlokurz nemčiny vám môže otvoriť brány k práci v Rakúsku

BRATISLAVA, VIEDEŇ / Slováci odchádzajú najviac za prácou do zahraničia do Rakúska a Českej republiky. Ale ani získať prácu v týchto krajinách nie je jednoduché. Prekážkou môže byť najmä jazyková bariéra. Jednu z možností ako ju prekonať, ponúkajú aj Úrady práce. Nezamestnaní sa napríklad formou rýchlokurzu môžu naučiť základy jazyka a aj to, ako sa správať pri pohovore.

"Odhadom v Rakúsku máme asi 30 tisíc opatrovateliek a 40 tisíc iných profesii. V Českej republike máme 25 tisíc študentov, ktorí tam s najväčšou pravdepodobnosťou zostanú a tiež 40 tisíc iných, ktorí tam pracujú," informuje Viliam Páleník z Inštitútu zamestnanosti. 

Pomocou rýchlokurzu sa ľudia naučia jazyk, aby si následne našli prácu. "Podmienkou absolvovania kurzu nie je prísľub zamestnania sa, ale zvýšenie ich šancí na uplatnení sa na pracovnom trhu," tvrdí hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová.

Pracovný kódex

Napriek tomu, že miesto zaručené nie je, úrady práce chcú takto zvyšovať šancu na zamestnanie ľuďom aj v iných mestách. "My sme sa morálne úradom práce zaviazali, že sa pokúsime aspoň 50 percent z nich zamestnať," tvrdí Ivan  Fitko zo Spoločnosti pre využitie vedomostí.

Učia ich teda nielen hovoriť po nemecky, ale aj ako sa na pohovore správať, základy rakúskej legislatívy aj pracovného kódexu. To, koľkým ľuďom sa podarí takto zamestnať, už ale naše úrady práce nezisťujú.

Reportáž spracovala redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy