Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak majú Briti ostať v EÚ, chcú obmedziť sociálny systém. Aj pre tisíce Slovákov
Zdielať na

Ak majú Briti ostať v EÚ, chcú obmedziť sociálny systém. Aj pre tisíce Slovákov

LONDÝN / Veľká Británia zostane súčasťou Európskej únie len v prípade, ak sa zásadne zmení jej fungovanie. Vyhlásil to premiér David Cameron. Chystá aj zásadné obmedzenia, ktoré sa môžu dotknúť tisícov Slovákov, ktorí tam pracujú.

Európska únia musí pristúpiť na "nezvratné zmeny", ktoré nanovo zadefinujú vzťahy Spojeného kráľovstva so zvyškom tohto bloku.

Britský premiér David Cameron to vyhlásil v súvislosti s referendom o budúcnosti krajiny v EÚ, ktoré plánuje uskutočniť do konca roka 2017.

Zmeny v štyroch oblastiach

Cameron tvrdí, že má záujem na zotrvaní Británie v EÚ. A to v prípade, že sa mu podarí vyjednať väčšiu autonómiu, informuje agentúra AP. Únia podľa neho musí okrem iného umožniť Britom obmedziť sociálne dávky pre imigrantov z iných členských krajín.

Svoje požiadavky poslal aj do Bruselu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Londýn chce podľa Camerona dosiahnuť zmeny v celkovo štyroch oblastiach.

Obmedzenie dávok aj pre Slovákov

Súčasťou požiadaviek je zaistenie ochrany štátov stojacich mimo eurozóny, kam patrí aj Británia, obmedzenie byrokracie a posilnenie právomocí národných parlamentov.

Británia navyše trvá na potrebe vzdorovať "zneužívaniu práva na slobodný pohyb a kontrolovať migráciu z EÚ" prostredníctvom obmedzovania prístupu prisťahovalcov k určitým sociálnym výhodám počas prvých štyroch rokov pobytu.

"Sme hrdý, nezávislý národ. A chceme, aby to tak zostalo," povedal Cameron a zdôraznil, že Británia požaduje "jasné, právne záväzné a nezvratné" oslobodenie od záväzku vytváranie "čoraz užšej únie".

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy