Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poliaci nechcú viac utečencov na svojom území
Zdielať na

Poliaci nechcú viac utečencov na svojom území

VARŠAVA / Teroristické útoky v Paríži mali vplyv aj na zmenu postoja niektorých krajín k utečencom. Zatiaľ, čo bývalá poľská ministerka vnútra len nedávno podporila kvóty, nastupujúca vláda si nedáva servítku pred ústa a radikálne mení postoj.

Vyzerá to tak, že Poliaci menia názor na migračnú krízu. Nová poľská vláda totiž po parížskych útokoch vyhlásila, že ďalších utečencov na svojom území už nechce.

"Nechceme, aby do Poľska boli prijímaní utečenci a v tejto súvislosti žiadame o anuláciu rozhodnutia bývalej premiérky," vyhlásila poľská premiérka Beata Szydlo.

"Výrazne sa zmenili politické podmienky za akých sa prijímali tieto rozhodnutia. Utečencov príjmeme len v prípade, že nebudú nebezpeční a budeme mať možnosť každého z nich skontrolovať," doplnil minister novej poľskej vlády Konrad Szymanski.

Dôraz na bezpečnosť

Po útokoch sa v Poľsku zmobilizovali všetky ozbrojené zložky. Strážené sú predovšetkým centrá s najväčšou koncentráciou ľudí, ale aj námestia.

"Samozrejme, že všetky sily vkladáme po útokoch v Paríži na zabezpečenie našich obyvateľov a sme stále v čoraz väčšom strehu," potvrdil hovorca polície Mariusz Ciarka.

"Momentálne celú situáciu analyzujeme, preverujeme podozrivé osoby a zabezpečujeme územie krajiny," informoval hovorca agentúry pre vnútornú bezpečnosť Maciej Karczynski.

Boja sa

Radikalizuje sa ale aj názor verejnosti. Väčšina miestnych obyvateľov podľa posledných prieskumov utečencov nechce. Dôvody sú rôzne.

"Obávam sa toho, že by mohli zaútočiť na Krakov. Aj turisti, každý sa o seba bojí," hovorí jeden z obyvateľov.

"Naša vláda konečne urobila správne rozhodnutie a mali by sme sa držať tej cesty," myslí si druhý.

"Poľská vláda povedala to, že neprijme už utečencov. Potom, čo sa stalo v Paríži, tak to je veľká taká otázka, na ktorú sám neviem odpovedať," dopĺňa Slovák žijúci v Poľsku.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy