Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
AI: Stavanie plotov vedie k porušovaniu ľudských práv
Zdielať na

AI: Stavanie plotov vedie k porušovaniu ľudských práv

LONDÝN / Rozhodnutie krajín Európskej únie chrániť stavbou plotov a ďalšími opatreniami migrantom v prístupe do Európy vedie k porušovaniu ľudských práv. Uviedla vo svojej novej správe medzinárodná organizácia Amnesty International (AI).

AI poukázala na to, že utečenci sú z týchto dôvodov vystavovaní nebezpečnej ceste po mori, zlému zaobchádzaniu a odpierajú im možnosť žiadať o azyl. Opatrenia ale príliv utečencov nezastavili, konštatovala organizácia.

Nedostali príležitosť

V správe citovala výpovede utečencov, ktorých pri pokuse prekročiť grécke, bulharské či španielske hranice pohraničníci zatlačili späť a nedostali tak príležitosť požiadať v EÚ o azyl.

Podľa AI to predstavuje jasné porušenie medzinárodného práva. Pri zastavovaní migrantov na hraniciach je údajne často používané aj násilie.

"Regulovať prístup migrantov do EÚ je jedna vec. Odpierať to utečencom úplne, je niečo iné. Prvá stratégia je rozumná a legitímna, druhá je nehumánna a nelegálna a musí skončiť,"
uviedol riaditeľ programu AI pre Európu a Strednú Áziu John Dalhuisen.

Porušujú ľudské práva

Amnesty International poukázala aj na fakt, že EÚ sa stále viac spolieha na tretie krajiny ako Turecko a Maroko pri obmedzovaní prúdu migrantov smerujúcich do Európy.

Tieto krajiny pritom podľa AI opakovane práva migrantov porušujú. Turecko podľa organizácie napríklad v posledných mesiacoch zadržiava migrantov bez prístupu k právnikom a nútene ich vracia do Sýrie či Iraku.

Mnoho utečencov s iným ako sýrskym občianstvom čaká v Turecku na vybavenie žiadosti o azyl viac ako päť rokov. Marockú pohraničnú stráž zas AI obviňuje zo zlého zaobchádzania s utečencami, ktorí sa snažia dostať cez ploty okolo španielskych enkláv v krajine. 

Špinavá práca

"EÚ by sa nemala obracať na štáty, ktoré nerešpektujú práva utečencov a žiadať ich o to, aby za ňu robili špinavú prácu," zdôraznil Dalhuisen, podľa ktorého utečenecká kríza predstavuje pre EÚ veľkú výzvu, ale nie ohrozenie jej existencie.

Amnesty International vyzvala Úniu, aby zaistila utečencom prístup na územie EÚ na svojich vonkajších hraniciach, zabránila odháňaniu utečencov od hraníc, zásadne zvýšila kapacitu prijímacích centier a zlepšila krátkodobú humanitárnu pomoc, ako aj urýchlila a rozšírila realizáciu plánu na prerozdeľovanie utečencov.

Aj Slovensko zvažuje postaviť zábrany, ak zlyhá ochrana schengenu. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy