Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Utečenci uviazli pod holým nebom, mnohí strávili marzivú noc na holej zemi
Zdielať na

Utečenci uviazli pod holým nebom, mnohí strávili marzivú noc na holej zemi

NEMECKO / Viac ako dvetisíc utečencov zo Sýrie, Afganistanu, Iránu a ďalších krajín strávilo mrazivú noc na rakúsko-nemeckých hraniciach. Už druhý deň čakajú na autobusy, ktorých je nedostatok. Majú ich rozviezť do ubytovní po celom Nemecku. Do provizórneho stanu sa nezmestili všetci, veľa ľudí strávilo noc na holej zemi.

Je desať hodín večer, obrovský stan pre 1 500 utečencov praská vo švíkoch. Je pár stupňov nad nulou, pár dieslových generátorov nestíha vykúriť stan. Ľudia sa zahrievajú pri ich otvoroch, odkiaľ ide najväčšie teplo.

Deka a škatuľa

" Je tu veľká zima, ľudia mrznú, nikto nič nerobí," opisuje utečenec. "Nie sú tu prikrývky a vypli kúrenie, nechápem," dodáva ďalší. Desiatky ľudí sa do stanu nevojdu, ani Hammed, balí sa do deky a papierových kartónov. "Aspoň to trocha zahreje, mám deku a som v škatuli," hovorí Hammed.

Ľudia sa tlačia na seba, aby sa aspoň trochu zahriali. Prikrývajú sa dekami a termofóliami. V stane už je pre vysoký počet ľudí nedýchateľný vzduch, je počuť len plač detí a kašeľ. Zaspať sa dá veľmi ťažko, možno tak na pár desiatok minút prižmúriť oči. Lekári majú plné rucy práce, sú bezradní. Jediným liekom na nachladnutie je teplo, ktoré tu nik nemá.

Lúče slnka

"Spia tu ročné deti, možno aj mladšie, to ich môže zabiť," myslí si utečenec. Nad ránom už je skoro každý hore, ľudia prežili ďalšiu noc. Je stále zima, pijú čaj, ďalší sa zahrievajú pohybom. Rannú hygienu vykonávajú v potoku a ako zázrak všetci s radosťou vítajú lúče slnka a nový deň.

Noc s utečencami prežil redaktor televízie JOJ Martin Krpač:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy