Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Turecké voľby vyhrala AKP, zrejme zostaví jednofarebnú vládu
Zdielať na

Turecké voľby vyhrala AKP, zrejme zostaví jednofarebnú vládu

ANKARA / Nedeľné predčasné parlamentné voľby v Turecku podľa dielčích výsledkov so značným náskokom vyhrala Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorú založil a viedol súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan. AKP po sčítaní necelej polovice lístkov vedie s 53,8 percentami hlasov, zatiaľ čo sekulárna a hlavná opozičná Ľudová republikánska strana má nateraz 20,7 percenta hlasov.

Do parlamentu sa zrejme dostanú aj nacionalisti a Kurdi.

Priebežné výsledky podľa agentúry Reuters oznámila štátna televízia TRT.

Proislamská strana

Doteraz sčítali viac ako 42 percent hlasov, preto je možné, že sa konečné výsledky môžu od tých priebežných výrazne líšiť. O jasnom víťazstve AKP sa ale nepochybuje.

Rozhodujúce teraz bude, či sa proislamskej vládnucej strane podarí v 550-člennom parlamente získať absolútnu väčšinu na zostavenie jednofarebnej vlády.

SITA

V júnových voľbách sa jej to nepodarilo a AKP sa následne nedokázala dohodnúť s koalíciou, preto politický pat muselo vyriešiť nové hlasovanie.

Nad desať percent

Do parlamentu sa podľa doterajších výsledkov podarí opäť preniknúť aj prokurdsky orientovanej Demokratickej strane ľudu, ktorá má aktuálne 11,4 percenta hlasov, a tiež nacionalistickej Strane národnej akcie s 11 percentami. Pre vstup do zákonodarného zboru musia strany získať najmenej desať percent hlasov.

SITA

"Pokiaľ súčasný vývoj bude pokračovať, je pravdepodobné, že budeme mať jednofarebnú vládu," citoval Reuters nemenovaného predstaviteľa AKP. Ďalší zase uviedol že AKP predpokladá konečný ziska 45 či 46 percent hlasov. Strana očakáva, že absolútnu väčšinu v parlamente obnovia.

Nedeľné voľby sa konali v čase rastúcej nestability v tesnej blízkosti Turecka - počas bojov v Sýrii a Iraku a počas utečeneckej krízy, ktorá sa z Turecka prelieva do Európy.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy