Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utečenci tesne pred cieľom. Tisíce uviazli v Rakúsku, na Nemecko len pozerajú
Zdielať na

Utečenci tesne pred cieľom. Tisíce uviazli v Rakúsku, na Nemecko len pozerajú

WEGSCHEID / Tisíce utečencov uviazli na rakúsko-nemeckej hranici. Je ich veľa a nemecká strana im nestíhala zabezpečiť odvoz a ubytovanie. Spať preto museli pod holým nebom, až kým im úrady nepostavili obrovský stan.

Utečenci sa síce pozerajú na tabuľu s nápisom Nemecko, ale vo vstupe na územie im bránia policajti. Vo Wegscheide tak má domov asi 2 000 migrantov.

"Stan postavili len včera. Ľudia spali na lúke, bez prikrývok. POčas noci mrrzli a ráno sa umývali v potoku," hovorí vedúci dobrovoľníkov Mathias Lindner.

V jednom kole

Pracovníci Červeného kríža sa nezastavia. V tábore je väčšina migrantov chorá. Majú chrípku, sú prechladnutí a takmer každý kašle.

Utečencom chýba teplé oblečenie, deti sú bez ponožiek. Lekári sami sa divia, že ešte nikto v tých mrazoch nezomrel.

SITA

"Každý deň ošetríme približne sto ľudí. Odchádzajú a prichádzajú. Tie podmienky sú naozaj hrozné," hovorí lekár Červeného kríža Samuel Kunz.

"Môžu umrznúť a zomrieť. Tým ľuďom musíme pomôcť. Je to otázka ľudskosti," dodáva Stefanie Granor.

Noví prichádzajúci

Na hranice prichádzajú denne desiatky rakúskych autobusov s mnohými migrantmi. nemecká strana ale nemá dostatok dopravných prostriedkov na ich ďalšiu prepravu. Nemajú ani voľné postele.

SITA

"Nedá sa nič robiť. Tých ľudí musíme zaregistrovať a to trvá. Autobusov nie je dosť, musia počkať," konštatuje hovorca polície Hans-Josef Roth.

Každý sa ale nakoniec dočká, hoci to trvá. "Na ceste za šťastím musíme trpieť, tak to berieme," hovorí utečenec z Afganistanu.

Utečenci sa na Nemecko len pozerajú, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy