Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Nemecku začali s deportáciou migrantov, Afgancov vracajú domov
Zdielať na

V Nemecku začali s deportáciou migrantov, Afgancov vracajú domov

HALBERSTADT / Nemecko začalo vo veľkom deportovať utečencov zo svojho územia. Parlament minulý týždeň schválil nové prísnejšie azylové zákony. Nemci tak spravili pre rastúce napätie v preplnených ubytovniach. Do krajiny denne prichádzajú tisíce migrantov.

Utečenci, ktorí už aj prišli do Nemecka, ešte nemajú vyhraté. Pre nich najdôležitejšie rozhodnutie urobí úradník, ktorý migrantom schváli alebo neschváli azyl. Niektorí tak v krajine zostanú, iní sa budú musieť vrátiť do štátu, z ktorého odišli.

"Ďakujem, veľmi ďakujem Nemecku, azyl je skvelý," teší sa Amma Shadida, ktorej spolu s rodinou azyl udelili. "Asad je veľký problém. Našu rodinu bombardovali, bol som v nemocnici. Chcem študovať na univerzite a brat musí chodiť do školy," dodáva Aron Shadida.

Smer domovina

V nemeckom Halberstadte sú ale aj ľudia, ktorí musia nastúpiť do autobusov smerujúcich na letisko. Odtiaľ putujú nemeckými špeciálmi späť domov. Ich život v Nemecku tak zostane len snom.

"Žiaden azyl. Povedali, že ma presunú, že idem naspäť do Afganistanu. Prečo? Je to nebezpečná krajina. Mám štyri dcéry, prečo mi nedajú šancu?," sťažuje sa nešťastná utečenkyňa z Afganistanu.

SITA

"Skoro všetkých Afgancov deportujú naspäť do ich krajiny. Nechápem, kde sa stal problém," dodáva ďalší utečenec.

Bezpečná zóna

Balkán a krajiny bývalej Juhoslávie sú podľa nového zákona bezpečnou zónou. Utečenci z týchto krajín azyl v Nemecku nedostanú.

"Chceme ešte tento rok zlepšiť a urýchliť odsun odmietnutých žiadateľov, ktorí nemajú žiaden nárok v krajine zostať," uviedol šéf úradu kancelárky Angely Merkel Peter Altmaie.

Uvoľnené miesta ale rýchlo zapĺňajú ďalší utečenci. Do konca roka má prísť do Nemecka okolo milióna migrantov.

Nemecko začalo deportovať utečencov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy