Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemecko vyšetruje, či sú medzi utečencami teroristi
Zdielať na

Nemecko vyšetruje, či sú medzi utečencami teroristi

BERLÍN / Medzi utečencami prichádzajúcimi do Nemecka sú možno i ľudia, ktorí sa v Sýrii zapojili do teroristických skupín. Časopisu Forbes to povedal prezident Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch. Podľa neho kriminalisti vyšetrujú zhruba desiatku prípadov, v ktorých majú vážne podozrenie, že sa prisťahovalci dopustili v krajine pôvodu vážnych trestných činov.

Podľa Holgera Müncha má Spolkový kriminálny úrad indície približne o stovke migrantov, že by mohli mať spojitosť s terorizmom. V úplnej väčšine prípadov sa podozrenia nepotvrdili, časť utečencov ale kriminalisti dôkladne preverujú. 

"Momentálne je to približne desať prípadov, v ktorých vyšetrujeme, či sa niekto podieľal na vojnových zločinoch v zahraničí, alebo bol členom teroristického zoskupenia. Čiastočne ide tiež o poutívanie zakázaných symbolov hnutia Islamský štát," povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu.

Radikálni salafisti

Väčšie bezpečnostné riziko ale Münch vidí v tom, že sa utečenci snažia osloviť radikálnych salafistov, ktorí už v Nemecku žijú. Spolkový kriminálny úrad má informácie o niekoľkých desiatkach pokusov, kedy sa salafisti snažili získať migrantov na svoju stranu.

SITA

"Je tu nebezpečenstvo, že sa mladí muži, ktorých nádeje sa v Nemecku nenaplnia, pripoja k salafistickým skupinám, podľahnú ich ideológií, radikalizujú sa a dopustia sa násilných činov," upozornil Münch.

Útoky na ubytovne

S príchodom utečencov do Nemecka ale podľa šéfa Spolkového kriminálneho úradu rastie tiež počet krajne pravicových násilných činov. Od začiatku roka úrad zaznamenal okolo 600 útokov na ubytovne pre migrantov, najmenej v 550 prípadoch za nimi stáli pravicoví radikáli a silnie i rétorika zameraná proti utečencom.

SITA

"Môže sa stať, že zažijeme ešte dramatickejšie udalosti než doteraz," varoval Münch s tým, že nemožno vylúčiť ani útoky na migrantov, ktoré obete neprižujú.

Do Nemecka tento rok podľa neoficiálnych údajov prišlo okolo 800 000 žiadateľov o azyl a odhaduje sa, že za celý rok ich môže byť až 1,5 milióna.

Situácia v Nemecku sa vyhrocuje, domáci sa búria, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy