Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rakúsko a Slovinsko varujú, že postavia ploty na svojich hraniciach
Zdielať na

Rakúsko a Slovinsko varujú, že postavia ploty na svojich hraniciach

VIEDEŇ / Rakúsko postaví plot na hranici so Slovinskom, aby mohlo kontrolovať príliv migrantov do krajiny. Podľa agentúry AFP to vyhlásila rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner. Zdôraznila pritom, že nejde o zatvorenie hraníc a nezmienila ani žiadny časový rámec, kedy by mal plot vzniknúť.

Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že jeho krajina je pripravená okamžite vybudovať plot na hranici s Chorvátskom, pokiaľ plán Európskej únie zastaviť príliv migrantov cez Balkán neuspeje. Hovorca nemeckej vlády na to reagoval vyhlásením, že budovanie "bariér a stien" migračnú krízu nevyrieši.

Desiatky tisíc utečencov

Cez Slovinsko a Rakúsko teraz smeruje hlavný prúd utečencov z vojnou postihnutých a chudobných krajín v Ázii a v Afrike, ktorí smerujú najmä do Nemecka. Od 16. septembra, kedy Maďarsko uzavrelo svoju hranicu s Chorvátskom, prešlo cez Slovinsko viac než 86 000 ľudí. Slovinsko kritizuje Chorvátsko, že posiela k jeho hraniciam viac migrantov, než dokáže zvládať.

Predstavitelia Únie a balkánskych štátov sa na víkendovom summite dohodli, že je potrebné obmedziť prúd utečencov sprísnením hraničných kontrol. "Pozorne sledujeme, či sú záväzky z nedele dodržiavané. Ak dospejeme k záveru, že to tak nie je, Slovinsko posilní opatrenia na hraniciach," uviedol predseda slovinskej vlády Cerar.

"Ak to bude nutné, je Slovinsko pripravené okamžite vztýčiť na hranici s Chorvátskom plot," dodal.

Rakúsko-slovinská hranica

Podobnú bariéru na hranici medzi Rakúskom a Slovinskom zase plánuje rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner. "Ide o to, aby sme zaistili usporiadaný vstup utečencov do našej krajiny, nie o zatvorenie hraníc," vysvetlila ministerka v rakúskej televízii Oe1. "V posledných týždňoch sú skupiny migrantov stále netrpezlivejšie, agresívnejšie a emotívnejšie," dodala.

"Situácia je tu veľmi dramatická. Denne nám prechádza hranicu 3 000 až 8 000 ľudí. Musíme sa ale pripraviť, že ich počet môže vzrásť na 12 000," povedala Johanna Mikl-Leitner s tým, že "zadala plány na výstavbu špeciálnych technických bariér". Žiaden časový rámec pre vybudovanie plota ministerka neuviedla.

Nová trasa migrantov

Keď maďarská vláda pred takmer dvoma týždňami zatvorila hranice s Chorvátskom, začala väčšina migrantov prúdiť novou trasou cez Slovinsko a Rakúsko. Väčšina utečencov smeruje do Nemecka, prípadne ďalej do severských krajín.

Situácia s migrantmi sa vymyká spod kontroly aj v Nemecku, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy