Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecký Freiberg je plný utečencov, miestni sa búria
Zdielať na

Nemecký Freiberg je plný utečencov, miestni sa búria

FREIBERG / Viac ako 700 000 migrantov prekročilo od začiatku roka hranice Európskej únie. Najviac ich prijalo Nemecko, takmer pol milióna. Podľa mnohých Nemcov sa situácia vymyká spod kontroly. Ubytovne sú preplnené, chýbajú odborníci, právnici, zdravotníci, prekladatelia, či učitelia.

V saskom Freibergu sú už tisíce migrantov. Obsadili niekoľko budov. Bývajú v izbách po ôsmich a stále čakajú, čo s nimi bude.

"Som tu šesť mesiacov. Žije tu 500 až 600 ľudí. Je to príliš malé a ľudí je príliš veľa. Nájsť miesto sa musí aj pre ďalších," hovorí utečenec zo Sýrie Hakim Tunyi.

Podľa migrantov chýba v ubytovniach personál a azylový proces trvá dlho. Utečenci by uvítali aj doučovanie nemčiny a pomoc pri hľadaní práce. Vedenie mesta chce pomôcť každému, no priznáva, že má svoje limity.

SITA

"Obhajujeme ústretovú politiku Nemecka voči migrantom, ale ubytovne sú preplnené, dochádzajú nám peniaze na jedlo a zimné oblečenie," hovorí primátor Sven Kruger.

Miestni sa búria

Miestnym sa vzniknutá situácia nepáči, začínajú sa búriť. Sťažujú sa na občasnú kriminalitu, či nočný hluk v uliciach.

Situácia sa vyhrotila pred niekoľkými dňami, keď stovky miestnych vyrazili do ulíc, aby zabránili príchodu ďalších migrantov. Sadali si na cestu, bránili utečencom pri vystupovaní z autobusu. Dokonca došlo k bitkám, ktoré musela rozháňať polícia.

SITA

"Prišla polícia do každej izby. Hľadali ľudí a pýtali sa, či ich poznáme," hovorí Hakim. "Ľudia nás tu nemajú radi, každý deň nám robia problémy," dodáva.

Strach

"Ľudia už majú toho dosť. Chceme pomáhať, ale toľko ľudí je už veľa," hovorí jeden z obyvateľov. "Je ich plné mesto, robia neporiadok. Ľudia majú na uliciach strach. Takto sme si pomoc utečencom nepredstavovali," ozrejmuje ďalší.

"Išiel som po ulici a nejaký chlapec otvoril okno a kričal na mňa nech zomriem," opisuje svoj zážitok oslovený Freiberčan.

Stovky ubytovní

Miestni sa boja, že s ďalším návalom migrantov sa situácia vymkne kontrole a k nepokojom bude dochádzať stále častejšie.

V celom Nemecku doteraz podpaľači zapálili viac ako 500 ubytovní.

Nemecký Freiberg je plný utečencov, miestnym sa situácia nepáči, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy