Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na hraniciach rastie nervozita. Policajti sú agresívni, utečenci netrpezliví
Zdielať na

Na hraniciach rastie nervozita. Policajti sú agresívni, utečenci netrpezliví

ĽUBĽANA / Nával utečencov novým tranzitom po železnici Slovinci prestávajú zvládať. Niektorí slovinskí policajti sú agresívni. Utečenci zase nespokojní s pomalou registráciou. Reportér televízie JOJ Rasťo Striško spolu s kameramanom strávili noc na prestupnej stanici chorvátsko-slovinskej hranice.

Zo srbského Belehradu cez Chorvátsko prichádzajú vlaky chorvátskych železníc s preplnenými vagónmi ľudí na slovinskú hranicu. Na železničnej stanici Dobovo čakajú utečenci na špeciálnu prípoj, ktorý ich odvezie priamo na rakúske hranice.

Nový systém

Prichádzajúce vlaky ale zastavujú Slovinci. Chcú registrovať došlých migrantov. "Je to nový systém, no prináša veľké množstvo ľudí, ktoré nemožno skontrolovať," hovorí miestny policajt.

Utečenci sa zoskupujú v bývalej textilke. Strážia ich policajní ťažkoodenci. "Rakúšania tvrdia, že denne prijímajú 2 až 3 tisíc, maximálne do 5 tisíc migrantov. Sem príde 10 tisíc ľudí," hovorí policajt poriadkovej polície.

Čakanie

Dlhé čakanie na registrácie a odvoz k rakúskym hraniciam migranti vonku a v zime nezvládajú.

SITA

"Nemôžeme sa vrátiť do Iraku, veď tam na nás hádžu bomby a zabíjajú nás," hovorí Ahmed Mohamed.

Kontroly na peróne

Nový systém na slovinsko-chorvátskej hranici smerom do Rakúska funguje len niekoľko dní. Pre utečencov to znamená, že policajti kontrolujú priamo na peróne osobné veci najmä mladých mužov. K matkám a deťom sa správajú citlivejšie ako k mužom, ku ktorým sú drsní. Agresiu zo strany polície údajne vyvoláva únava.

Slovinsko má hranice pre migrantov zatiaľ otvorené a bude to tak dovtedy, pokiaľ bude otvorená aj nemecká hranica.

Na slovinských hraniciach rastie nervozita, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy