Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nával migrantov neslabne, do Grécka a Nemecka prichádzajú tisíce utečencov
Zdielať na

Nával migrantov neslabne, do Grécka a Nemecka prichádzajú tisíce utečencov

ATÉNY/BERLÍN / Do gréckeho prístavu Pireus priplávalo počas uplynulých 24 hodín z ostrovov v Egejskom mori ďalších takmer 8 700 utečencov. Podľa agentúry DPA o tom informovala pobrežná stráž. Tisíce migrantov podľa bavorských úradov tiež prúdia do Nemecka.

Grécka pobrežná stráž upresnila, že v sobotu skoro ráno v Pireu zakotvili dva trajekty s 2 682 ľuďmi na palube. Ide o utečencov, ktorí sa predtým dostali na ostrovy Lesbos a Chios. Počas piatku prepravili na grécku pevninu približne 6 000 migrantov.

Agentúra DPA v tejto súvislosti napísala, že utečencov odvážajú autobusy z centra Atén k hraniciam na severe krajiny. Časť migrantov pochádzajúcich hlavne zo Sýrie a Afganistanu je ale prevážaná už priamo z prístavu v Pireu.

Tisíce ľudí na hraniciach

Prúd prichádzajúcich utečencov podľa nemeckých úradov neochabuje ani na hraniciach z Rakúska do Bavorska, najmä v oblasti Pasova. V sobotu skoro ráno čakala ďalšia asi tisícka ľudí na rakúskej strane hraníc pri priechode Wegscheid a Simbach am Inn. V piatok prišlo do Dolného Bavorska viac ako 5 500 utečencov.

SITA

Starosta gréckeho ostrova Lesbos Spyros Galinos podľa médií vyzval, aby migrantov snažiacich sa dostať do Európy začali z Turecka do Grécka prepravovať trajekty. Predišlo by sa tam úmrtiam ďalších ľudí.

Na mori

V Egejskom mori sa totiž pri ilegálnych plavbách na nevyhovujúcich plavidlách už utopili stovky migrantov. Podľa agentúry DPA od začiatku roka ich našlo vo vlnách smrť okolo tritisíc.

V Nemecku už začali s deportáciou, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy