Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri gréckom ostrove Lesbos sa potopili dve lode, zatiaľ vytiahli len 35 utečencov
Zdielať na

Pri gréckom ostrove Lesbos sa potopili dve lode, zatiaľ vytiahli len 35 utečencov

ATÉNY/BERLÍN / Pri gréckom ostrove Lesbos sa v sobotu potopili dve lode s migrantmi. Počas záchrannej akcie sa zatiaľ podarilo z rozbúrených vĺn dostať 35 ľudí. Na jednom z plavidiel mohlo byť až 150 utečencov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécky rozhlas.

Starosta Lesbosu Spyros Galinos v rozhovore pre denník Kathimerini vyzval, aby utečenci snažiaci sa dostať do Európy začali z Turecka do Grécka prepravovať trajektmi. Predišlo by sa tak podľa neho úmrtiam ďalších ľudí.

Tisíce utopených

Podľa štatistík Medzinárodnej organizácie pre migráciu od začiatku roka pri ilegálnych plavbách na nevyhovujúcich plavidlách sa v Egejskom mori utopilo 3 329 migrantov. To je viac než za celý minulý rok, kedy takto zomrelo 3 279 ľudí. V predošlých dvoch dňoch prišlo v tejto oblasti o život 48 utečencov, z toho 31 detí.

SITA

Grécka pobrežná stráž v sobotu oznámila, že skoro ráno do prístavu v Pireu priplávali dva trajekty s 2 682 ľuďmi na palube. Ide o utečencov, ktorí sa predtým dostali na ostrovy Lesbos a Chios. Dodala, že počas piatku bolo na grécku pevninu prepravených približne 6 000 migrantov.

Zo Sýrie a Afganistanu

Agentúra DPA v tejto súvislosti napísala, že utečencov odvážajú autobusy z centra Atén k hraniciam na severe krajiny. Časť migrantov pochádzajúcich hlavne zo Sýrie a Afganistanu je ale prevážaná už priamo z prístavu v Pireu. 

Situácia sa stupňuje aj na hraniciach, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy