Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecko očakáva milión utečencov, Bavorsko žiada zatvoriť hranice
Zdielať na

Nemecko očakáva milión utečencov, Bavorsko žiada zatvoriť hranice

BERLÍN / Nemecká vláda očakáva, že do krajiny tento rok príde až milión žiadateľov o azyl. Informoval o tom Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvolaním sa na vládne kruhy.

Kabinet doteraz oficiálne počítal s 800 000 utečencami. O riešení utečeneckej krízy v nedeľu ráno začali rokovať šéfovia vládnych strán.

Zástupcovia bavorskej Kresťanskosociálnej únie medzitým pohrozili odvolaním kancelárky Angely Merkel, pokiaľ Nemecko neuzavrie svoje hranice pred prúdom migrantov.

Jeden a pol milióna utečencov

Novú vládnu prognózu počtu utečencov podľa Franktfurter Allgemeine Sonntagszeitung predstavila Angela Merkel na sobotňajšom rokovaní medzi svojou Kresťanskodemokratickou úniou a sesterskou stranou CSU.

SITA

Neoficiálne zdroje už od septembra uvádzajú, že do Nemecka tento rok dorazilo 800 000 migrantov a za celý rok ich počet môže dosiahnuť až 1,5 milióna.

Napätie

Medzi CDU a CSU panuje kvôli utečencom mimoriadne napätie, pretože väčšina utečencov prichádza do Nemecka cez rakúsko-bavorskú hranicu. Bavorský premiér Horst Seehofer už vyzval začiatkom týždňa kancelárku, aby do nedele predstavila opatrenia na obmedzenie prílivu migrantov.

Ak tak neurobí, pohrozil "núdzovými opatreniami", ako bolo stiahnutie ministrov z vlády alebo podanie správnej žaloby proti vláde na ústavný súd.

Zatvorenie hraníc

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung pohrozil zvrhnutím kancelárky.

SITA

"Buď sa hranice zatvoria s Angelou Merkel, alebo sa zatvoria bez nej," povedal. Podľa neho si väčšina Nemcov praje obmedzenie imigrácie a kancelárka sa nemôže stavať proti väčšinovej mienke verejnosti.

Zblíženie postojov

Na sobotňajšom stretnutí CDU a CSD ale podľa zdrojov Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung došlo k zblíženiu postojov oboch konzervatívnych strán.

Nie je ale jasné, ako sa k požiadavkám CSU postaví koaličná sociálna demokracia (SPD), ktorej predseda Sigmar Gabriel tento týždeň jednoznačne odmietol návrh bavorskej strany, aby na hraniciach vznikli tranzitné zóny, v ktorých by bolo možné zamietnuť žiadosť o azyl ešte predtým, ako utečenci vstúpia na nemecké územie.

V Nemecku už začali s deportáciou, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy