Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Utečenecká kríza: Slovincom v náročnom teréne pomáhajú Slováci
Zdielať na

Utečenecká kríza: Slovincom v náročnom teréne pomáhajú Slováci

ĽUBĽANA / Viaceré krajiny, ktorými putujú migranti do západnej Európy, požiadali o pomoc zo zahraničia. Naši policajti preto patrolujú aj na maďarských a slovinských hraniciach. V náročnom teréne strávili nočnú hliadku reportér televízie JOJ Jozef Kačmáry spolu s kolegom Richardom Takáčom.

Slovenský policajti slúžia po boku svojich slovinských kolegov. "Ide zhruba o 80 kilometrov hranice, ktorá je v správe policajného riaditeľstva v Maribore," hovorí koordinátor slovenského kontingentu v Slovinsku Martin Schuster.

Prechádzajú tajne

Utečenci prechádzajú v koridoroch, no nájdu sa skupinky, ktoré chcú prechádzať utajene, bez registrácie do západnej Európy. "Keď majú cieľ a chcú sa niekam dostať, tak ich nezastaví nič," potvrdzuje policajt slúžiaci v Slovinsku Andrej Hegedüš.

"Od nás sa vyžaduje, že budeme neustále v strehu. Či cez deň, alebo v noci. Mnohí z nich sú pritom ozbrojení v tom zmysle, že majú pri sebe rôzne nože alebo veci, ktoré sa dajú použiť ako zbraň," dodáva policajt.

Náročný úsek hraníc

Slovenských policajtov nasadili do mimoriadne náročného úseku hraníc. Napriek tomu, že je to terén s vysokou nadmorskou výškou, stále čelia skupinám utečencov.

Pred dvoma týždňami práve v týchto miestach riešili Slovinci zložitú situáciu. Cez hory prechádzali stovky migrantov.

SITA

"Nechcite si predstaviť tú situáciu. Štyria policajti a na nich tisíc utečencov," hovorí slovinský hraničný policajt Tomas Munda.

"Dve hliadky nemohli tie tisíce ľudí zvládnuť. To sa nedá," priznáva Hegedüš.

Slováci a Slovinci

Slovenskí policajti sú rozdelení do hliadok so slovinskými kolegami. Andrej Hegedüš dostal najrizikovejší úsek. V priebehu jednej nočnej smeny najazdí s kolegom takmer dvesto kilometrov, pretože slúžia v oblasti, kde žije veľa vinohradníkov a nevedno prečo sa práve tadiaľ zakrádali utečenci hlavne počas noci.

"Ide o okrajovú oblasť. Aj cesty sú tu pomerne úzke," dodáva policajt Andrej Hegedüš. "Máme podporu zo vzduchu a spoliehame sa na termovíziu," dopĺňa slovinský kolega.

SITA

"Musíme si navzájom pomáhať a sme radi, že sú tu Slováci. Keď bude treba, ja im pôjdem tiež pomôcť," vraví Tomas Munda.

Slovincom pomáhajú na hraniciach Slováci, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy