Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Grécko uskutočnilo prvú relokáciu utečencov do Luxemburska
Zdielať na

Grécko uskutočnilo prvú relokáciu utečencov do Luxemburska

Zdroj: SITA

ATÉNY / Z Grécka odletelo do Luxemburska prvých tridsať utečencov v rámci dohodnutého prerozdeľovania 160 000 utečencov medzi štátmi Európskej únie. Ide o štyri rodiny zo Sýrie a dve z Iraku. Je to prvýkrát, čo na základe schváleného systému kvót opustili migranti Grécko. Doteraz z južnej Európy takto odcestovalo 86 utečencov.

S prvými tridsiatimi utečencami zo Sýrie a Iraku sa na medzinárodné letisko Elfetheriose Venizelosa severozápadne od Atén prišiel okrem gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa rozlúčiť aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn. Do Grécka sa rodiny dostali cez Egejské more z Turecka.

Únia sa sťažuje

Z Talianska na základe kvót na prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie odcestovalo zatiaľ len 38 ľudí do Švédska a 48 do Fínska.

Európska komisia sa pred dvoma týždňami sťažovala, že členské krajiny ponúkli zatiaľ miesta pre prijatie 854 migrantov. Prerozdeliť by sa ich pritom z dvoch juhoeurópskych krajín malo 120 000. Má sa tak stať na základe kvót schválených napriek odmietavému postoju Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska. Spolu s dobrovoľným prevzatím 40 000 osôb, čo sa členské krajiny EÚ dohodli na jar, sa plán teraz týka celkovo 160 000 Sýrčanov, Eritrejčanov a Iračanov, ktorí majú veľkú šancu v Európskej únii získať azyl.

Žiadatelia o azyl

Grécko sa tiež stále intenzívnejšie zbavuje odmietnutých žiadateľov o azyl. Večer odletí späť do vlasti 70 Pakistancov, informoval grécky denník Kathimerini. Ide za posledný rok a pol o prvú deportáciu väčšie skupiny utečencov z krajiny.

Od začiatku roka sa nechalo letecky dobrovoľne prepraviť z Grécka do vlasti 38 cudzincov, nedobrovoľne na základe súdneho nariadenia muselo odcestovať 578 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy